back to top
2024. május 03. 16:22
KezdőlapMotoGPA Ducati általános igazgatója elismerte, a gyártónál örültek, hogy Bagnaia legyőzte Martínt

A Ducati általános igazgatója elismerte, a gyártónál örültek, hogy Bagnaia legyőzte Martínt

Gigi Dall’Igna méltatta Francesco Bagnaiát, mivel hiába nem ő volt a leggyorsabb a szezon második felének nagy részében, mégis legyőzte Jorge Martínt. A Ducati Corse általános igazgatója köszönetet mondott minden munkatársnak, egyúttal kijelentette, a márka szempontjából jobb, hogy a címvédő lett a világbajnok.

Egészen a szezon feléig úgy tűnt, hogy Francesco Bagnaia simán megvédi a tavalyi világbajnoki címét, és a MotoGP-ben másodszor, minden kategóriát figyelembe véve pedig harmadszor is felér a csúcsra. A gyári Ducati pilótája féltávnál 62 ponttal vezetett Jorge Martín előtt, a barcelonai sprintfutamot követően pedig már 66 egység volt az előnye.

Aztán jött a montmelói horrorbukás, amelyet a körülmények ismeretében szerencsésen megúszott, ezzel együtt visszavetette a 26 éves motorost. Márkatársa pedig remek formába lendült, és sorozatosan nyerte a sprinteket, emellett a főversenyeken is jó teljesítményt nyújtott. Az Indonéz Nagydíj szombati napján át is vette a vezetést, de Bagnaia így sem engedte ki a kezéből a vb-címet. Ezzel pedig Gigi Dall’Igna elismerését is kiváltotta.

„Úgy vélem, Barcelonától kezdve nehéz volt számára az év vége – nyilatkozta a Ducati versenyrészlegének általános igazgatója, aki azt is elmondta, hogy szerinte Bagnaia miben múlta felül Martínt. – Biztos, hogy Jorge sok pályán gyorsabb volt nála. Ugyanakkor szerintem Pecco jól kezelte a nyomást az idény során, és ez nagyon fontos dolog.”

Bagnaia bevallotta, hogy eltitkolta a barcelonai horrorbukásának egyes következményeit

A Ducati évek munkája alatt jutott vissza az élre. 2020-ban már övék volt a gyártók világbajnoki címe, egy évvel később már a csapatok között is ők bizonyultak a legjobbnak, tavaly pedig már az egyéni vb-címet is hozzátették ehhez. Idén azonban még a 2022-es teljesítményüket is felülmúlták, hiszen a 20-ból 17 időmérőn ők végeztek az élen, és ugyanennyi főversenyen diadalmaskodtak. Dall’Igna nem győzött hálálkodni az alkalmazottaknak.

„Ez egy csodálatos szezon volt számunkra – jelentette ki. – Egyes számok őszintén szólva elképesztőek, és nagyon büszkék vagyunk arra a munkára, amit elvégeztünk. Mindenekelőtt a versenyzőknek szeretnék köszönetet mondani, mert hihetetlenek, valamint a Ducati Corse összes alkalmazottjának, mivel ők is fantasztikus munkát végeztek a szezon során. Az biztos, hogy elég sokat javítottunk a motoron, mindenekelőtt néhány olyan területen, ahol a vetélytársaink jók voltak. Például a KTM az idény elején jobb volt a rajtoknál, mint a mi motorunk. Szóval nagy köszönet jár a Ducati Corse munkatársainak.”

Ami az egyéni világbajnoki címért vívott harcot illeti, a Ducati, illetve Bagnaia ezúttal más helyzetben volt, mint tavaly. Egyrészt az idei szezon nagy részében ő volt az üldözött, másrészt az első számú ellenfél most nem egy másik gyártót képviselt, hanem házon belülről érkezett. Utóbbi kapcsán többen attól tartottak, hogy a bolognaiak a gyári pilótájukat fogják segíteni, és bár ez a jelek szerint nem történt meg, Dall’Igna elismerte, hogy a márka számára a jobbik forgatókönyv következett be.

„Nehéz év volt, mert két versenyzőnk küzdött a bajnoki címért – fogalmazott. – Mindkettőjüknek a legjobb lehetőséget kellett megadnunk, hogy megpróbáljuk megnyerni a bajnokságot, és egyenlő távolságra maradjunk kettőjük között. Az biztos, hogy nekünk jobb, ha Pecco nyer, mert a szponzoraink nagyon fontosak a Ducati Corse számára. Azonban sportszerűnek kell lennünk, mindkettőjüknek a legjobb lehetőséget kell megadnunk, és így is tettünk.”