2024. április 27. 13:59
KezdőlapMotoGPBagnaiát nagyon is érdeklik a rekordok, olyat akar tenni, amire eddig soha...

Bagnaiát nagyon is érdeklik a rekordok, olyat akar tenni, amire eddig soha senki nem volt képes

Francesco Bagnaia elárulta, sok más versenyzővel ellentétben őt kifejezetten foglalkoztatják a számok és a statisztikák. A MotoGP címvédője ennek kapcsán kijelentette, a történelem során elsőként a gyorsaságimotoros-vb királykategóriája mellett a Superbike-ban is szeretne csúcsra érni.

Francesco Bagnaia jelenleg egyértelműen a MotoGP királya. Az olasz versenyző 2021 óta folyamatosan ott van az élmezőnyben, tavaly pedig megszerezte pályafutása első királykategóriás világbajnoki címét. Ezt idén sikerült megvédenie, miután a valenciai szezonzárón legyőzte Jorge Martínt, így a MotoGP-korszakban Valentino Rossi és Marc Márquez után mindössze harmadikként sikerült legalább két egymást követő évben nyernie.

Ez az egyik a számos statisztikai érdekesség közül, amely a 2023-as idényhez kapcsolódik. Ezekkel, vagy legalábbis a többségükkel pedig Bagnaia bizonyára tisztában van, ugyanis elárulta, hogy sok más kollégájával ellentétben őt igenis érdeklik a számok. Sőt, ezzel kapcsolatban elmondta, hogy egy történelmi tettet szeretne végrehajtani.

„Néha gondolok rá – válaszolta arra a felvetésre, hogy a MotoGP után egyszer esetleg a Superbike-világbajnokságon is felérhet a csúcsra. – Szeretem megnézni a számokat és a statisztikákat egy szezon végén. A Wikipédia egy olyan oldal, amelyre rengetegszer rákeresek. Szeretnék a Superbike-ban is nyerni, de erre még van idő.”

A Ducati általános igazgatója elismerte, a gyártónál örültek, hogy Bagnaia legyőzte Martínt

Ahogyan Bagnaia is utalt rá, ez nem a közeljövőben fog megtörténni, hiszen alighanem még sok jó év van előtte a MotoGP-ben. Így egyelőre csupán egyetlen olyan tett fűződik részben az ő nevéhez, amely kapcsolódik a Superbike-hoz: a Ducati történetében tavaly fordult elő először, hogy mindkét kategóriában diadalmaskodtak, hiszen a WSBK-ban Álvaro Bautista diadalmaskodott, aki idén szintén ismételni tudott.

Ami Bagnaia célját illeti, az még senkinek sem sikerült, hogy mind a gyorsaságimotoros-vb királykategóriájában, mind a Superbike-ban felérjen a csúcsra. Összesen négy olyan versenyző volt, aki az egyik sorozat világbajnokaként egyáltalán megfordult a másikban. Colin Edwards azonban csak dobogókig jutott a MotoGP-ben, futamgyőzelemig nem, Troy Bayliss beugróként érte el egyetlen királykategóriás sikerét, míg James Toseland még a legjobb ötig sem jutott el a két MotoGP-idényében. Nicky Hayden fordított utat járt be, ám ő csak egyetlen teljes szezont töltött a Superbike-ban, és csupán az első sepangi futamot tudta megnyerni.

Statisztikailag Max Biaggi volt a legközelebb ehhez a bravúrhoz, ám ő már úgy érkezett meg a Superbike-ba, hogy nem volt esélye a duplázásra. A négyszeres 250-es világbajnok 1998-ban és 2001-ben az 500 köbcentisek között, 2002-ben pedig a MotoGP-ben lett második a tabellán, míg a Superbike-vb-t 2010-ben és 2012-ben is sikerült megnyernie.