back to top
2024. május 03. 14:04
KezdőlapSuperbikeIannone már jövőre futamgyőzelmekért küzdhet?

Iannone már jövőre futamgyőzelmekért küzdhet?

Dani Pedrosa úgy gondolja, hogy a Superbike-világbajnokságon visszatérő Andrea Iannone képes lesz az élmezőnyben motorozni és győzelmekért küzdeni. A spanyol pilóta arról is elmondta a véleményét, hogy milyen hatással lesz Álvaro Bautista teljesítményére a Ducatira büntetésként kirótt ballaszt.

Andrea Iannone hosszú kihagyás után a Superbike-világbajnokság következő szezonjában fog visszatérni a versenyzéshez. A 34 éves pilótát szinte pontosan négy éve, 2019. december 17-én tiltották el doppingolás miatt. Iannone – akinek karrierjéről ebben a cikkben olvashatnak – a Team Go Eleven csapat színeit fogja képviselni, a vastói motoros az utolsó futamot követő jerezi teszten már be is mutatkozott a Ducati nyergében.

A spanyolországi teszt második napján Iannone futotta az ötödik legjobb időt, ezután sokan azt várják tőle, hogy jövőre azonnal ki tudja majd hívni a széria legjobbjait. Ezen optimisták csoportjába tartozik Dani Pedrosa is, aki jól ismeri Őrült Joe adottságait, hiszen a két versenyző 2013 és 2018 között hat szezonon át küzdött egymással a MotoGP-ben.

Andrea Iannone teljesítményére senki sem számított

„Majd meglátjuk hogyan megy neki! Egy Ducatival fog versenyezni, szóval jó eséllyel a mezőny elejében motorozik majd és győzelmekért fog harcolni. Azonban azt nem tudom, hogy hosszú távon képes lesz-e a bajnoki címért küzdeni, hiszen mégiscsak elég sok ideig távol volt. Szerintem annyi biztos, hogy képes lesz arra, hogy az élmezőnyben versenyezzen és megvívjon a többiekkel a dobogó legfelső fokáért, hiszen megvan ehhez a sebessége” – nyilatkozta Pedrosa.

Iannone versenykörülmények között először február utolsó hétvégéjén, az ausztráliai Phillip Islanden mutathatja meg, hogy mire képes. Magyarországi szurkolóinak jó hír, hogy (amennyiben időben megtörténik a Balaton Park Circuit homologizációja) jövőre hazánkban is megnézhetik majd kedvencüket. Az augusztus végi futam idejére minden valószínűség szerint már ki fog derülni, hogy Pedrosának vagy az olasz pilóta visszatéréséhez sokkal szkeptikusabban viszonyuló Marco Melandrinak lesz igaza.

A Superbike-világbajnokság következő szezonjában a Ducati versenyzői, így a címvédő Álvaro Bautista is hét kilónyi ballasztot visznek majd magukkal a futamokon, amelyet a nagyszerű teljesítményükért járó „büntetéseként” kaptak. Jonathan Rea szerint ennek valószínűleg nem lesz látható hatása a mostani idényben domináló spanyol pilóta tempójára, Pedrosa azonban máshogy vélekedik erről a kérdésről.

„Álvaro a megszokottnál nehezebb motorral fog versenyezni, meglátjuk, hogy ez milyen hatással lesz a pályán nyújtott teljesítményére. Azt gondolom, hogy a motorblokkjuk elég erős, ugyanakkor az ilyen esetekben, amikor ennyire drasztikusan belenyúlnak a szabályokba, például azzal, hogy bizonyos versenyzőknek ekkora súlyt kell ráadásként cipelniük, akkor annak mindig erőteljes hatása van” – mondta a KTM tesztpilótája.

Rea szerint igazságtalan előnyt élvez a Ducati