back to top
2024. május 09. 13:33
KezdőlapSuperbikeRazgatlıoğlu majdnem annyira tehetséges, mint Marc Márquez?

Razgatlıoğlu majdnem annyira tehetséges, mint Marc Márquez?

Toprak Razgatlıoğlu és Jonathan Rea is elég tehetséggel rendelkezik ahhoz, hogy a MotoGP-be igazoljon – legalábbis Ben Spies szerint. Az amerikai pilóta egy podcastban beszélt erről, ahogyan a Superbike-világbajnokság jelenleg érvényben lévő aerodinamikai szabályairól is.

Ben Spies és Toprak Razgatlıoğlu egy igazán különleges csoportot alkotnak, ők azok a pilóták, akiknek valaha sikerült Yamahával Superbike-világbajnoki címet szerezniük. A MotoGP-ben három teljes szezont lehúzó amerikai versenyző nemrég a Gypsy Tales című podcast vendége volt, ahol többek között arról is beszélt, hogy miért nem tudott igazán sikeres lenni a királykategóriában, és ennek kapcsán osztotta meg véleményét az alanyai versenyzőről.

Razgatlıoğlu elismerte, elutasított egy MotoGP-ből érkező ajánlatot

„Az én vezetési stílusom általánosságban nem igazán volt a MotoGP-hez igazítva. Ez hasonló volt ahhoz, ami mostanában Toprak Razgatlıoğluval történik, akit én pusztán a tehetséget nézve majdnem ugyanarra a szintre helyezek, mint [Marc] Márquezt. Beszéltem vele a tesztek után, amelyeken kipróbálta a M1-et [a Yamaha MotoGP-gépét – a szerk.], és mondtam neki, hogy nehéz lesz. [Jonathan] Rea egy másik olyan pilóta, aki elég tehetséges a MotoGP-ben való versenyzéshez, de ha ott menne, akkor meg kellene változtatnia a stílusát. Szerintem ő úgy gondolkozott, hogy jobb neki a Superbike-ban maradni és sorra nyerni a bajnoki címeket, mint átmenni a MotoGP-be” – mondta a királykategóriában egy futamgyőzelmet arató versenyző.

Razgatlıoğlu a következő szezonban a ROKiT BMW Motorrad csapatnál folytatja a pályafutását. Az átigazolás bejelentésekor sokakban felmerült, hogy a török pilóta azért hagyja el a Yamahát, mert a japán gyártó nem kínált neki ülést a királykategóriában, annak ellenére, hogy a neki mindig is ez volt az egyik legnagyobb vágya.

Rea – aki jövőre pont a hangvillás gyártóhoz igazol – MotoGP-ben elért eredményei megerősítik Spies róla alkotott véleményét. Az északír versenyző a királykategória 2012-es szezonjában beugrott két futamra a Repsol Hondához Casey Stoner sérülése miatt. A helyezései pedig önmagukért beszélnek, hiszen Misanóban nyolcadikként, Aragónban pedig hetedikként ért célba.

Spies a Superbike-világbajnokság technikai szabályzatának egy bizonyos részéről is megosztotta a gondolatait a nézőkkel. „Nem én vagyok a legnagyobb rajongója a jelenlegi aerodinamikai irányelveknek, azt hiszem, ezek csak bonyolítják a követést, és ezáltal nehezebbé teszik az előzések kivitelezését. A mostani technikai előírások hoztak néhány jó versenyt, de sok súlyos balesetet és sérülést is okoztak, mindezt ráadásul alig negyvennégy futam alatt. Ez leginkább a rövid versenyekre vonatkozik, amelyeken gyakrabban történtek ilyenek, mint a hosszabb futamokon, hiszen a rövideken sok minden már az első körökben eldől, amikor még nehezebb ezeket a motorokat nagy tempóval vezetni.”

Nem csak a versenyekkel szórakoztatná a közönséget az esetleges világbajnoki futamok magyar promótere

„A szurkolókat igazából nem érdeklik a körrekordok, ők inkább a lehető legizgalmasabb versenyeket szeretnék látni. Szerintem jobb lenne, ha néhány technikai újítás eltűnne a jövőben. Nagyon sokan vannak, akik szórakoztatóbb futamokat szeretnének rendezni. Úgy gondolom, hogy ez most már úgy is sikerülhetne nekik, ha a sorozat kisebb teljesítményű gumikat használna, és elkerülnék a drága fejlesztéseket” – jelentette ki határozottan a memphisi pilóta.