back to top
2024. május 04. 06:29
KezdőlapSuperbikeRazgatlıoğlu végre kipróbálhatta a BMW-t, amely rögtön mosolyt csalt az arcára (videók)

Razgatlıoğlu végre kipróbálhatta a BMW-t, amely rögtön mosolyt csalt az arcára (videók)

Toprak Razgatlıoğlu Portimãóban tesztelhette először a BMW Superbike-motorját. Bár a török versenyzőt technikai hiba hátráltatta, mosolyogva értékelte azt a pár kört, amit meg tudott tenni.

Toprak Razgatlıoğlu a 2023-as idény végén elhagyta a Yamahát, és jövőre már a gyári BMW színeiben fog versenyezni a Superbike-világbajnokságban. A 2021-es győztesnek azonban sokat kellett várnia, hogy kipróbálhassa új munkaeszközét, ugyanis a japán gyártó nem engedte meg neki, hogy a szerződés lejárta előtt másik motorra üljön, így a szezon végi kollektív teszten nem tudott részt venni.

A Yamaha volt a leggyorsabb a teszten, végleg elbúcsúzott a Superbike-vb az idei évre

December elejétől viszont már hivatalosan sem minősül a Yamaha versenyzőjének, így mostantól kezdve szabadon felülhet az M1000RR-re. Ezt az előzetes tervek szerint hétfőn tette volna meg először, de az időjárás-előrejelzés miatt a portimãói teszt első felét áttették vasárnapra. Razgatlıoğlu mindössze néhány kört tett meg, de így is lelkesen értékelte első kilométereit.

Először is azt mondom, hogy végre – idézi őt a Superbike-vb hivatalos honlapja. – Vártuk, hogy lejárjon a szerződésem, de végre vezettem egy BMW-t! Számomra ez nagyon pozitív. Szeretek keményen fékezni, de a motorfék nagyon is működött. Azt érzem, hogy a csapaton belül nagyon meleg [fogadtatásban részesültem], és mindenki nagyon jó ember, aminek örülök. Az első napnak vége, de azt hiszem, összesen csak tizenegy kör volt, ám fontos, hogy legyen egy érzet. Nagyon jó és pozitív volt az első menet.”

Hogy a 27 éves pilóta csak ennyi kört tudott megtenni, annak nagyrészt egy technikai hiba volt az oka, amely a nap folyamán hátráltatta. Miután orvosolták a gondot, visszaülhetett a motorra, és ezen etap során kifejezetten jól érezte magát. Bár elmondása szerint nagy a különbség a Yamaha R1-es és a BMW M1000RR között, utóbbit kezdi egyre jobban kiismerni.

„Megpróbáltuk beállítani a motort, de most még nem igazán kezdtük ezt el, mert nem volt kész – magyarázta. – Fél napot használtunk fel tizenkét órától. Volt egy kis gondunk, és mindenki azt mondta, hogy a motorral van a baj, de valójában olajprobléma volt. Emiatt időt vesztettem, de az utolsó etapom nagyon pozitív volt, mivel nyolc kört futottam. Tanultam a motorról, mivel ez és a régi motorom különböznek. Rendkívül boldog vagyok, mert minden körrel javulok, és elsajátítom a motorhoz [szükséges] stílust. A lassú kanyarokban már jobban érzem magam.”

Razgatlıoğlu számára mindez csak ízelítő volt, hiszen a tesztprogram még messze nem ért véget számára. Hétfőn ismét motorra ült Portimãóban, kedden és szerdán pedig már Jerezben fog körözni. Bár nyilvánvalóan még sok munka vár rá és a csapatára az első benyomások kifejezetten pozitívak voltak, olyannyira, hogy mindez még a török motoros arcára is mosolyt csalt.

„Az első körben csak mosolyogtam – árulta el. – Különösen a kanyarkijáratoknál. Négy év után nagyon jól ismerem a régi motoromat, de az utolsó kanyar kijáratánál hihetetlen erőt éreztem. Ez a motor egyre gyorsabb lesz. Az első kanyarban alkalmazkodnom kellett a fékezéshez, mert úgy próbáltam, mint korábban, de nagyon lelassultam. Emellett az egyes kanyarban történt probléma után a pálya bal oldalán olaj volt, így a középső részét használtuk, emiatt nem volt könnyű bekanyarodnom. Mindenesetre körről körre egyre jobb lettem, megértettem a motort és a tapadást. Nagyon boldog vagyok, de sok alkatrészt kell még kipróbálnunk.”