back to top
2024. május 08. 19:23
KezdőlapMotoGPA Hondához igazoló Zarco bevallotta, szezon közben elgondolkodott a visszavonuláson

A Hondához igazoló Zarco bevallotta, szezon közben elgondolkodott a visszavonuláson

Johann Zarco elárulta, az idény során felmerült benne a visszavonulás gondolata, de végül úgy döntött, hogy belevág az új kalandba. A francia versenyző nem csak a Phillip Island-i győzelmét emelte ki az idei szezonból.

Nyáron érkezett a hír, hogy Johann Zarco elhagyja a Pramacot, és az LCR Hondához igazol. Mindez igencsak váratlanul érte a MotoGP közvéleményét, ugyanis a 33 éves pilóta a mezőny egyértelműen legjobb motorjáról az idei év leggyengébb versenygépére ül át, amely ráadásul több versenyzőnek is sérülést okozott a kiszámíthatatlanságával.

Azonban egy ponton az is felmerült benne, hogy szögre akassza a bukósisakot, vagy legalábbis a MotoGP-ből távozzon. Erről ő maga beszélt, de hogy pontosan mikor volt ez valós opció, azt nem tudni, hiszen a rosszabb időszakának a nagy része, amikor zsinórban nyolc hétvégén keresztül nem állt dobogóra, a bejelentés után zajlott.

Gondolkodtam rajta, hogy a szezon végén abbahagyom, de megkaptam ezt a lehetőséget, és úgy éreztem, hogy elég friss vagyok a következő két évre – nyilatkozta Zarco. – Nagyon büszke vagyok rá, hogy képes voltam új energiát találni ahhoz, hogy jól teljesítsek ebben az idényben, dobogós helyezéseket érjek el, megszerezzem a győzelmet, kiegyensúlyozott legyek, aztán pedig a jövőbe tekintsek.”

Egyeseknek menekülés a győzelembe, másoknak talán az utolsó tánc – a MotoGP hat búcsúzója

Elképzelhető, hogy a francia motorosnak ez volt az utolsó lehetősége, hogy futamot nyerjen a MotoGP-ben, ám amikor már úgy tűnt, hogy soha nem fog összejönni neki, az Ausztrál Nagydíjon diadalmaskodott. Minden bizonnyal ez volt az idény legemlékezetesebb pillanata számára, de emellett azt is kiemelte, hogy három évből kétszer az ötödik helyen zárt az összetettben.

Könnyű lenne a Phillip Island-i győzelmet válaszolni, ez továbbra is a lehető legjobb eredmény, de ott van a kiegyensúlyozottság is, amely 2021-ben, majd idén ismét jellemző volt rám – fogalmazott, amikor arról kérdezték, hogy mit emelne ki az elmúlt szezonból. – A sprintfutamok miatt sok volt az újdonság. Ezeken nem sok pontot gyűjtöttem, de így is megmentettem az ötödik helyet a bajnokságban.”

Zarco összesen négy évet töltött el a Ducatinál, ezalatt a győzelme mellett további tizennégy alkalommal állhatott fel a dobogóra, vagyis ez volt királykategóriás pályafutásának egyértelműen legsikeresebb időszaka. A Desmosedici kétségtelenül megteremtette az esélyt, hogy az azt használó versenyzők szép eredményeket érjenek el, hiszen a nyolc állandó pilótából hatan nyertek idén főfutamot, Álex Márquez pedig két sprintgyőzelemig jutott.

A Ducati elképesztő módon elérte, hogy mindegyik motorja győzni tudjon – jelentette ki Zarco. – Szerintem ez a leglenyűgözőbb dolog, hogy az összes versenyzőnek lehetőséget adtak arra, hogy futamokat nyerjen és dobogós helyekért harcoljon. Mindannyian megtaláltuk, hogy hogyan érezzük jól magunkat a motoron.”