back to top
2024. május 08. 16:41
KezdőlapSuperbikeAz eltiltásból visszatérő Iannone helyett másnak kellett volna lehetőséget adni?

Az eltiltásból visszatérő Iannone helyett másnak kellett volna lehetőséget adni?

Andrea Iannone négy év kényszerpihenő után jövőre a Superbike-világbajnokság mezőnyének tagjaként tér vissza a versenyzés világába. A korábbi MotoGP-pilóta lépéséről Marco Melandri osztotta meg a véleményét, aki jól ismerheti a Iannonéra váró nehézségeket, hiszen ő a MotoGP és a Superbike mezőnyébe is tért vissza kosszú kihagyással a háta mögött.

Hosszú kihagyás után jövőre visszatér a motorversenyzés világába Andrea Iannone, hiszen október 18-án hivatalosan is bejelentésre került, hogy a doppingvétség miatt 2020-ban négy évre eltiltott olasz versenyző jövőre a Superbike-világbajnokságban fog szerepelni. A korábbi MotoGP-pilóta nem a semmiből érkezik meg újra a versenypályákra, hiszen az elmúlt évek során utcai motorokkal rendszeresen gyakorolt pályanapok keretein belül, így annak ellenére, hogy régóta nem versenyezhetett, nem esett ki teljesen a ritmusból.

A Superbike-vb-n tér vissza a doppingolás miatt eltiltott Iannone

Iannone a Ducatival versenyző GoEleven csapatot fogja képviselni, ami azt jelenti, hogy azt a motort fogja megkapni, amellyel Álvaro Bautista tavaly világbajnok tudott lenni, és idén is szinte biztos a végső győzelme. Az olasz versenyző az idei szezon utolsó futamát követően tesztelni kezdi a Panigale V4 R-t, ám a 2024-es versenygépet csak a téli szünettől kezdve tudja majd használatba venni. A tesztelésre a szabályok szerint tíz nap áll rendelkezésére a két szezon között, mint ahogy a többi versenyzőnek is.

Marco Melandri jól ismeheti a visszatérés jelentette nehézségeket, hiszen a Iannonéhoz hasonlóan a MotoGP-Superbike utat bejáró korábbi pilótának mindkét sorozatban volt alkalma „visszaülni” egy kisebb-nagyobb kihagyást követően. A MotoGP-karrierje érdemi részét 2010-ben lezáró versenyző 2015-ben nyolc futamra tért vissza a motorversenyzés legmagasabban jegyzett kategóriájába, a Superbike-mezőnyhöz pedig két alkalommal is egy szünetet követően csatlakozott újra. Melandri karrierjének érdekes aspektusa, hogy bár a nagyok között egyik szakágban sem sikerült bajnoki címet ünnepelnie – a 250 köbcentis világbajnokságot megnyerte 2002-ben –, de mindkét sorozatban második volt egy-egy alkalommal az év végi elszámoláskor, 2005-ben csak Valentino Rossi tudta megelőzni.

„Úgy gondolom, hogy Andrea jóval több nehézséggel fog szembesülni, mint ahogy azt az emberek hiszik. Nem tudom, hogy mennyi időt töltött motoron ülve az elmúlt négy évben, de a legnagyobb kihívást számára a pozíciókért való küzdelem fogja jelenteni a versenyek során. Nem hiszem, hogy könnyen túl tud ezen lépni, még ha vissza is nyeri a régi sebességét, akkor is teljesen más egy mezőny tagjaként versenyezni” – nyilatkozta a 22 Superbike-győzelemmel rendelkező olasz.

MotoGP-ből a WSBK sorozatba – kiknek jött be a váltás eddig?

Iannone korábban a fizikalitásáról és a test a test elleni csatákban mutatott agresszív stílusáról volt ismert, Melandri szerint azonban ez sem garantálja, hogy sikeres lesz a visszatérése. „Ez igaz, ő egy nagy és erős srác, és ezért fizikailag fölényben érzi majd magát másokkal szemben. Ez segíteni fogja, de nem tudom, ez egy komplex kérdés – mondta el ötszörös MotoGP-futamgyőztes, aki valódi véleményét sem titkolta el a Corsedimoto újságírója elől. – Ha őszinte akarok lenni, akkor azt kell mondanom, hogy szkeptikus vagyok. Én egy fiatal versenyzőnek adtam volna a lehetőséget.”

A korábbi Superbike-pilóta szerint van egy egyértelműen pozitív szála ennek a történetnek, amivel a sorozat összes rajongója könnyedén egyetérthet. „Egy biztos, Andrea Iannone érkezésével sok szó fog esni a Superbike-világbajnokságról, általa új embereket vonzhat be a sorozat, és akár meg több is lehet. Meglátjuk, mi fog majd történni a pályán” – tekintett előre Melandri.