back to top
2024. május 03. 06:17
KezdőlapSuperbikeAndrea Iannone teljesítményére senki sem számított

Andrea Iannone teljesítményére senki sem számított

Meglepően gyorsnak bizonyult Andrea Iannone a Superbike-világbajnokság jerezi tesztjén, amelynek második napján az ötödik legjobb időt motorozta. Ez a pilótát és főnökét is teljesen váratlanul érte, amit mindketten megosztottak a sajtóval. Álváró Bautista is megszólalt, egy nyilatkozatában elárulta, hogy mit gondol az olasz versenyző érkezéséről a sorozatba.

Andrea Iannone letöltötte a doppingolás miatt kiszabott négyéves eltiltását, és a következő szezonban a Superbike-világbajnokság mezőnyében fog visszatérni a versenypályára. Iannone – akinek karrierjéről ebben a cikkben olvashatnak – a Team Go Eleven csapat színeiben már az utolsó futamot követő jerezi teszten is ott volt, ahol második napon kisebb meglepetésre az ötödik legjobb időt motorozta. Az olasz versenyző ezután fáradtan, de felvillanyozva nyilatkozott a SPEEDWEEK.com-nak.

A Yamaha volt a leggyorsabb a teszten, végleg elbúcsúzott a Superbike-vb az idei évre

„Kész vagyok. Már régóta nem vezettem versenymotort, és ebben az évben úgy általában is keveset mentem. Nehéz úgy edzeni, hogy amatőrök is vannak ott, szinte soha nincs tiszta pályája az embernek. Mindenesetre a lehetőségekhez képest én megpróbáltam a lehető legjobban felkészülni, de ez nem elég egy Superbike- vagy MotoGP-géphez. Ezek a motorok egy teljesen másik szintet képviselnek: nagyon nagy teljesítmény lakozik bennük, a kigyorsítások és a fékezések is nagyon kemények. Ezt meg is éreztem az alkaromban, de továbbra is boldog vagyok” – mondta a 34 éves versenyző.

Iannone 66 kört tett meg az edzés szerdai napján, amelyre eredetileg csak azt tűzte ki célul, hogy újra megtalálja a szórakozást a motorozásban. Ennek ellenére sikerült az etapot az ötödik helyen zárnia, 9 tizedre az első pozíciót megszerző Remy Gardnertől. Az ausztrál pilóta ráadásul nagyon jó időt futott, hiszen alig 2 tizedre maradt el a korábbi körrekordtól.

„Nagyon élveztem ezt a napot. Jó benyomásokat szereztem a motorral és a gumikkal kapcsolatban, ezek pedig a legfontosabb dolgok. Természetesen bizonyos területeken még fejlődnöm kell, de erre bőven van még időnk. A kezdés nagyon jól sikerült, és erre senki sem számított, én személy szerint sokkal rosszabbat vártam. Szerencsére közelebb vagyunk a legjobb pilótákhoz, mint ahogy azt előzetesen gondoltuk” –fogalmazott Iannone.

Bajnokok új csapatban – a nagy Superbike átigazolási körkép

Az olasz versenyző véleményét a Team Go Eleven csapatfőnöke, Denis Sacchetti is osztja. „Ez az eredmény teljesen váratlan volt, [Iannone] nagyon gyors” – mondta az olasz szakember. „Nagyszerű, hogy mosolyogni látjuk ennyi év után, amelyek során nem vezetett versenymotort, és csodálatos, hogy mennyire jó a tempója, és mennyire eltökélt.”

Álváró Bautista jól ismerheti Iannonét, hiszen a 125 köbcentis világbajnokságon kettő, a MotoGP-ben pedig hat szezonban voltak ugyanannak a mezőnynek a tagjai. „Gyors, ahogy korábban is az volt. Lenyűgöző volt a teljesítménye, de a problémák majd a futamokon jöhetnek, a tesztek azért teljesen mások. Jó, hogy egy ennyire erős versenyzővel gazdagodik a bajnokság” – tette hozzá a spanyol pilóta.

Bautista – aki a tavalyi év után idén is megszerezte a Superbike-bajnoki címet – az elmúlt két idény során egy Ducati Panigale V4 R-en ült. Iannone is ezzel a konstrukcióval vághat majd neki a következő szezonnak, és ezért nem is felejtette el kimutatni a tiszteletét a történelmi évet produkáló bolognai gyártó felé.

Az eltiltásból visszatérő Iannone helyett másnak kellett volna lehetőséget adni?

„A Ducati már 2016 óta dolgozik azokért a nagyszerű eredményekért, amelyeket mostanában érnek el. Borgo Panigaléban [Bologna egyik városnegyede, itt található az olasz márka főhadiszállása – a szerk.] sok időt, pénzt és munkát fektettek be, és ennek következtében ma egy szenzációs motorjuk van a MotoGP-ben és a Superbike-világbajnokságban is. Engem ez nem ért meglepetésként, hiszen a saját szememmel láttam, hogy a gyárban mindenki mennyire keményen dolgozott az elmúlt években azért, hogy idáig eljussanak” – nyilatkozta a vastói versenyző.