2024. április 27. 22:31
KezdőlapMotoGPValóra válhat az amerikai álom? – bemutatta motorjai festését a Trackhouse, a...

Valóra válhat az amerikai álom? – bemutatta motorjai festését a Trackhouse, a legújabb MotoGP-csapat

A MotoGP csapatai közül negyedikként a Trackhouse is bemutatta motorjai festését. Az amerikai istálló idén teljesíti majd első szezonját a királykategóriában, így sokan kíváncsian várták, milyen arculattal rukkolnak elő.

Bemutatta motorjai festését a Trackhouse, az erre szolgáló eseményre Los Angelesben, helyi idő szerint január 26-án 21 órakkor került sor. A MotoGP legújabb csapatának Apriliái az Amerikai Egyesült Államok zászlajának, a  „csillagos-sávos lobogónak” a színeit fogják magukon viselni.

A bemutatón a csapat egyik tulajdonosa, Justin Marks elmondta, hogy egyelőre nem lesz névadó szponzoruk, tehát lényegében teljesen ők maguk dönthettek az istálló arculatáról. A Trackhouse a MotoGP-be való beszállásuk bejelentésekor egy a most leleplezetthez hasonló festésű motort állított ki.

A decemberi bemutatkozáskor azonban még az volt a közvélekedés, hogy azzal csak a királykategória utolsó amerikai világbajnoka, Nicky Hayden előtt akarnak tisztelegni. A helyi legendákat egyébként most sem felejtették el, hiszen a rendezvényükön ott volt Kevin Schwantz, Wayne Rainey és John Kocinski is.

Több emlékezetes dolog is történt a MotoGP tavalyi szezonjának utolsó fordulójában. A világbajnoki címért folytatott küzdelmet végleg lezáró főfutam után derült ki, hogy az RNF nem kapott rajtengedélyt a 2024-es idényre. A csapat „kitiltása” nagy port kavart, a román főszponzor és a maláj csapatfőnök a nyilvánosság előtt okolták a másikat – előbbi a Dornát is – az istálló földbeállásáért. 

Tovább gyűrűzik a botrány a MotoGP-ből kidobott csapatnál, egymásra mutogatnak a tulajdonosok

Még nagyban zajlott ez a vita, amikor megjelentek arról az első hírek, hogy a Trackhouse nevű NASCAR-csapat veheti át az RNF helyét, majd december 5-én az ezeket megerősítő hivatalos bejelentés is megtörtént. Az istálló 2021-ben debütált az amerikai sorozatban, amelyben azóta öt futamgyőzelmet szereztek. Az alakulat tulajdonosai tehát Marks, egy korábbi autóversenyző, valamint Armando Christian Pérez, aki Pitbull művésznéven világszerte ismert rapper.

Pitbull NASCAR-csapata veheti át a kitiltott RNF helyét a következő MotoGP-szezonban

A Trackhouse megjelenése sok szempontból nem jelent radikális változást, hiszen a pilótáktól kezdve a csappatagokon keresztül egészen a motorbeszállítóig minden marad a régiben, bár a vezetőség természetesen cserélődött. Ráadásul az istálló nem csak a MotoGP-ben, hanem a MotoE-ben is átveszi az RNF helyét. Az irányítás sem kerül teljesen a tengerentúlra, a versenyzéshez kapcsolódó ügyeket az Aprilia központjából, az olaszországi Noaléből fogják intézni. Marksék nashville-i főhadiszállásán pedig az üzleti és stratégiai döntések születnek majd.

A Trackhouse szorosabbra fűzi a viszonyt az Apriliával, mint amilyen a gyártó és az RNF között volt. Ennek első lépéseként gyári motorokat kapnak a noaleiektől, amiből az egyik már a teszteken is rendelkezésükre állt, a másik viszont csak a Katari Nagydíjon kerül hozzájuk. A szorosabb együttműködésre azért van szükségük, mert „nem csak egy ügyfél”, hanem egy bajnoki címért harcoló istálló szeretnének lenni.

Nagy tervekkel, de csak egy gyári motorral vág neki a Trackhouse a 2024-es MotoGP-szezonnak

A csapat a pilótákat is átveszi az RNF-től, így idén Miguel Oliveirával és Raúl Fernándezzel vágnak neki az első szezonjuknak. Mindkét versenyzőnek az Apriliával volt aláírt szerződése, így jogilag sem jelentett nehézséget házon belül tartani őket, ráadásul a 2023-as mindkettőjüknek csak az első éve volt a maláj csapatnál.

Tavaly a rutinosabb pilóta, Oliveira mutatott jobban kettejük közül, aki három főfutamon is a legjobb ötben végzett, legelőkelőbb helyezését Silverstone-ban szerezte, ahol negyedik lett. Viszont a portugál versenyző csak az idény első felében tudott az élmezőny közelébe érni, a másodikban folyamatosan romlott a teljesítménye. A Thai és a Maláj Nagydíjon is kiesett, a katari sprinten pedig egy elég nagy balesetet okozott, ami miatt megbüntették, ráadásul súlyosan megsérült, így kihagyta az utolsó fordulót.

A harmadik MotoGP-szezonjára készülő Fernández pont ellentétes utat járt be. Az év első felében nem jöttek neki az eredmények, viszont a másodikban már oda-oda ért az élmezőny közelébe. Négy vasárnap sikerült a legjobb tízben végeznie, a legtöbb pontját pedig az utolsó fordulóban szerezte, amikor is ötödik lett a főfutamon. A Valenciai Nagydíjat követően a helyben megrendezett teszten is megmutatta, hogy nagyszerű tempót képes motorozni, hiszen ő bizonyult az ötödik leggyorsabbnak.

Az Aprilia elsőségével búcsúzott az idei évre a MotoGP, Marc Márquez erősen kezdett a Ducatival

Nehéz megjósolni, hogy mire lehet képes idén ez a két pilóta, hiszen sok dolog megváltozik körülöttük, kezdve azzal, hogy gyári motoron fognak ülni. Így hasonlóan bonyolult feladat az istálló reálisan kitűzhető céljairól és elérhető eredményeiről véleményt alkotni. Tavaly a nyolcadik helyen végeztek a csapatok összevetésében (megelőzték a Repsol Hondát), 2024-ben innen akár fel-, akár lefelé is vezethet az útjuk. Az Aprilia az eddigi tapasztalatok – mint a valenciai teszt, amelyen a gyári alakulatot képviselő Maverick Viñales volt a leggyorsabb – alapján még versenyképesebbnek mutatkozik, mint eddig, és a koncessziók is segíteni fogják őket valamelyest. Azonban pont az engedmények miatt könnyedén megtörténhet, hogy még sűrűbbé válik a középmezőny, ami megnehezítheti a Trackhouse dolgát. 

Nem elégedett az új engedményekkel az Aprilia vezére

Az Amerikai Egyesült Államok fényes múlttal rendelkezik a gyorsaságimotoros-világbajnokságon, amit jól mutat, hogy összesen tizenöt egyéni királykategóriás bajnoki címet gyűjtöttek az országban született pilóták. Viszont az elmúlt évek nem a diadalokról szóltak, de a Trackhouse, amely a Team Roberts 2007-es kiszállása óta az első amerikai csapat a MotoGP-ben, változtatni szeretne ezen. Marks például elárulta, feltett szándékuk, hogy egyszer egy „hazai” versenyző is képviselje majd a színeiket. 

A Trackhouse hosszú idő után repítheti vissza Amerikát a motorversenyzés legmagasabb szintjére