back to top
2024. május 10. 05:27
KezdőlapMotoGPAmerikai pilótát akar a MotoGP új csapatának vezére, de ehhez „még évek...

Amerikai pilótát akar a MotoGP új csapatának vezére, de ehhez „még évek munkája szükséges”

Justin Marks, a Trackhouse Racing egyik tulajdonosa szeretné elősegíteni az amerikai pilóták eljutását a MotoGP-be. Az üzletember arról is beszélt, hogy szükség lenne a sport bázisának növelésére az USA-ban, ezért pedig kellene egy második verseny az ország területén.

A királykategóriából kitett RNF helyét átvevő Trackhouse egyik tulajdonosa, Justin Marks interjút adott a SPEEDWEEK.com-nak, amelyben számos érdekes témával kapcsolatban megosztotta gondolatait az olvasókkal. Többek között azt is elmondta, hogy céljuk a NASCAR-csapatuknál meglévő szponzorok átcsábítása a MotoGP-be.

A Trackhouse hosszú idő után repítheti vissza Amerikát a motorversenyzés legmagasabb szintjére

„Egy erős privát csapatot akarunk létrehozni, és szeretnénk szorosan együttműködni a gyártóval. Azt hiszem, lehetséges, hogy néhány jelenlegi szponzorunkkal a MotoGP-ben is együttműködünk majd. Az általunk a NASCAR-ban folytatott tevékenység nagyban segítette a partnereink marketingstratégiáját Észak-Amerikában” – mondta Marks, akinek vagyonát 50 millió dollárra becsülik.

„Azonban vannak olyan partnereink is, akik az egész világon jelen vannak, mint például az Anheuser Busch vagy a Coca Cola. Ezáltal most megvan a lehetőségünk arra, hogy nagyon fontos, globális érdekeltségekkel bíró márkákat vigyünk el ebbe a sportba, a MotoGP-be. Az amerikai piacon már most elég sikeresek vagyunk a NASCAR-programunk kapcsán végzett erőfeszítéseink által. Most szorgalmasan azon dolgozunk, hogy fontos támogatókat vonzzunk be a MotoGP-be.”

„A Dornával közösen azon akarunk dolgozni, hogy növeljük a sport bázisát Észak-Amerikában. Több nézőt szeretnénk kivinni az amerikai futamokra, talán egy második versenyre is szükség lenne az USA-ban. Korábban Laguna Seca volt helyszín, most pedig egy új pálya épül Tennessee-ben, ahol egyébként a Trackhouse főhadiszállása is van, szóval vannak opciók, de a Dorna feladata lesz dönteni köztük.”

A MotoGP kereskedelmi jogait birtokló szervezet nemrég egyértelműen kinyilvánította, hogy szeretnének egy második futamot is az Amerikai Egyesült Államok területén. Jelenleg úgy tűnik, hogy a Tennessee-ben található Flatrock Motorsports Park lehet majd ennek a helyszíne. A pályáról, amelyet a tervek szerint jövőre nyitnak majd meg, bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

Két MotoGP-verseny az Egyesült Államokban? – a Dorna ezt akarja

„Az az álmunk, hogy egy nap egy amerikai pilóta képviseli majd a MotoGP-csapatunk színeit. Most azonban még hosszú évek munkája választ el minket ettől a céltól. Addig is összeállhatunk amerikai szponzorokkal és olyan partnerekkel, akik valódi amerikai személyiségek, illetve akik képesek elmesélni az igazit amerikai történetet” – nyilatkozta a korábbi NASCAR-versenyző.

Marksnak feltették a kérdést, hogy gondolkodnak-e csapatok indításán a kisebb géposztályokban is, hogy elősegítsék az amerikai versenyzők eljutását a királykategóriába. „Ez is egy lehetőség. Először rá kell jönnünk, hogy kik manapság az amerikai tehetségek. Ha elő tudjuk segíteni a pilóták fejlődését az otthoni ifjúsági szériákban, hogy aztán nagyszámú olyan tehetséget neveljenek ki, akik elég jó versenyzők a Moto3-ban és a Moto2-ben való részvételhez, akkor ezt a közeljövőben el is szeretnénk kezdeni.”

„Segíteni szeretnék, és ezért a támogatásunkat ajánljuk fel, de még mindig sokat kell tanulnunk a Moto3 és a Moto2 üzleti modelljéről. Jelen pillanatban a MotoGP-csapat fejlesztése az elsődleges, és ezért PC Rachidi, Jeremy Appleton, Wilco Zeeelenberg és én is eléggé el vagyunk látva feladattal. Viszont hosszú távon mindenképpen szeretnénk segíteni az amerikai motoros tehetségek fejlődését és csúcsra jutását.”