back to top
2024. május 04. 20:08
KezdőlapMotoGPKét MotoGP-verseny az Egyesült Államokban? – a Dorna ezt akarja

Két MotoGP-verseny az Egyesült Államokban? – a Dorna ezt akarja

Megtartaná a következő szezonra a sprintfutamokat és két fordulót rendezne Amerikában Carlos Ezpeleta. A Dorna sportigazgatója a MotoGP új csapatának, az amerikai Trackhouse-nak a bejelentésekor beszélt a vállalat terveiről.

Az amerikai terjeszkedés régóta a Dorna céljai között van, most ebbe az irányba tettek egy lépést azzal, hogy egy tengerentúli csapatnak adták a tizenegyedik indulási jogot. Carlos Ezpeleta, a vállalat sportigazgatója a Trackhouse érkezésének bejelentését követően a GPOne.com-nak beszélt az Egyesült Államokat érintő elképzeléseikről. Ezek között kiemelt helyet foglal el egy második futam megrendezésének lehetősége az USA-ban.

Több mint tíz év után ismét két amerikai helyszíne lehet a MotoGP-nek?

„Azt hiszem, hogy nagyszerű lenne, ha két futamot rendeznénk az Egyesült Államokban. Gondolkozunk ezen és felmérjük a lehetőségeinket. Én szeretnék két sikeres versenyt lebonyolítani ott, amelyek erős vonzerővel bírnak, és sok szurkolót vonzanak, anélkül, hogy a két hétvégét egymáshoz túl közel tennénk. A probléma az, hogy jelenleg csak az austini pálya áll rendelkezésünkre.” Ez a helyzet egyébként már a közeljövőben megváltozhat, hiszen a Tennessee-ben épülő Flatrock Motorsports Park – amely a tervek szerint 2024-ben nyitja meg kapuit – a hírek szerint alkalmas lesz a MotoGP fogadására is.

„Amerika egy nagyon fontos piac a Dorna számára, ahogyan a gyártóknak is az. A mi küldetésünk, hogy az amerikaiak kapcsolatba kerüljenek a motorokkal, és ehhez nem lesz elég egyszer egy évben elmenni Austinba, aztán meg eltűnni, vagyis csak egy gyors menetet lebonyolítani. Láthattuk, hogy a Forma—1 hogyan csinálta, és azt hiszem, hogy ők jártak a helyes úton. A világbajnokság történetében sok amerikai győztes volt, és úgy gondolom, hogy újra fel kellene fedeznünk ezeket az értékes pilótákat” – mondta a szakember.

A következő szezonban hosszú idő után újra lesz amerikai csapat a MotoGP-ben, hiszen a Trackhouse Racing foglalja el a furcsa körülmények között kitett RNF helyét. „Természetesen sajnálom, hogy búcsút kellett intenünk az RNF-nek a közismert anyagi problémáik miatt. Ugyanakkor azért vagyunk itt, hogy egy új csapatot köszöntsünk a köreinkben, amely teljesen más, mint amilyen az elődje volt. Közben azt próbáljuk kitalálni, hogy hogyan tudnánk növekedni az Egyesült Államokban. Amikor a Dornához megérkezett Daniel Rossomondo [aki az idei évtől a vállalat médiajogokkal, globális kereskedelmi partnerségekkel és digitális üzletággal foglalkozó részlegeit irányítja – a szerk.] új dinamikája lett a munkánknak, és ezután jött a Trackhouse is egy véletlen folytán” – nyilatkozta a spanyol sportvezető.

A Trackhouse hosszú idő után repítheti vissza Amerikát a motorversenyzés legmagasabb szintjére

Az idei szezon újdonsága a sprintfutamok bevezetése volt, amellyel Ezpeleta szerint egy sikeres formátumot hoztak létre, így ezt a következő évre is szeretnék megtartani. „Ennek az idénynek a lebonyolítása mindenkinek új volt, és összességében a csapatok és a versenyzők egyre jobban tudták kezelni a megváltozott versenyhétvégéket. Mi szeretnénk megtartani ezt a formátumot az összes fordulóra, figyelembe véve, hogy milyen hatással volt a [helyszíni] szurkolókra és a tévénézőkre, hiszen az ő számaik lenyűgözőek voltak. A sprintre egy másik stratégiával kell kiállni, mint a vasárnapi versenyre, és ráadásul emiatt több győztest is láthatunk egy hétvégén. Mindenképpen beszélünk majd a csapatokkal, de a mi célunk az, hogy így folytassuk tovább.”