2024. április 27. 16:13
KezdőlapMotoGPHasznosnak tartja Marc Márquez érkezését, de nem neki szurkol a Ducati első...

Hasznosnak tartja Marc Márquez érkezését, de nem neki szurkol a Ducati első embere

Claudio Domenicali szerint Marc Márquez érkezése a Ducati minden pilótájára jó hatással lesz, hiszen tudnak tanulni tőle. A bolognai gyártó vezérigazgatója ugyanakkor leszögezte, nem a nyolcszoros világbajnoknak fog szurkolni.

A MotoGP 2024-es szezonjának egyik, ha nem a legizgalmasabb kérdése, hogy mire megy Marc Márquez a Ducatival. A spanyol versenyző 11 év után elhagyta a Hondát, és öccséhez, Álex Márquezhez csatlakozva a Gresinihez igazolt. Az első próba kifejezetten biztatóan végződött, hiszen a negyedik helyen zárt a valenciai teszten egy olyan körrel, amelyben maradt idő.

Kiderült, milyen megjegyzésekkel illette Marc Márquez a Ducati motorját

Sokan úgy vélik, hogy a jövőre már 31 éves pilóta minimum bajnokesélyes lesz, mások viszont kifejezték aggályaikat azzal kapcsolatban, hogy Márquez érkezése felborítja a Ducati jól működő rendszerét. Claudio Domenicali azonban nem aggódik emiatt, sőt, épp az ellenkező véleményt képviseli: a bolognai gyártó vezérigazgatója szerint a hatszoros MotoGP-világbajnok leigazolásából a leendő márkatársai is profitálhatnak.

Marc Márquez mosolya rossz hír az ellenfeleknek, véli Pedrosa

Marcnak köszönhetően még jobban fogunk fejlődni: a másik hét versenyzőnk már elkezdte tanulmányozni a vezetési stílusát – nyilatkozta a La Repubblicának. – Ösztönözni fogja [a többieket], és példát fog mutatni. Mindenki fejlődni fog, nagyobb lesz a verseny házon belül, ami megnehezíti az ellenfeleink dolgát a világbajnoki küzdelemben. Idén Jorge Martín sokat tanult [Francesco] Bagnaiától, Pecco ugyanezt fogja tenni Márquezzel kapcsolatban. Tovább fogjuk emelni a szintet. Látták Fabio Di Giannantoniót? A Ducati nyolc versenyzőjéből hatan nyertek [idén] legalább egy nagydíjat.”

Márqueznek elsődlegesen minden bizonnyal Bagnaiát kell legyőznie ahhoz, hogy ismét felérjen a csúcsra. Az olasz motoros tavaly és idén is világbajnok lett a gyári istálló színeiben, így már most a Ducati egyik legnagyobb alakjává nőtte ki magát. Nem véletlen, hogy Domenicali is vele szimpatizál a leginkább, de persze akkor sem lesz szomorú, ha a spanyol versenyző vagy bármelyik másik márkatársa végez a tabella tetején.

Peccónak szurkolok, abban reménykedem, hogy 2024-ben ismét Bagnaia lesz a bajnok – szögezte le. – Olasz, a gyári istállónál versenyez, és van egy különleges empátia iránta. Marc azonban egy bajnok, ha elég jó ahhoz, hogy kiérdemelje a címet, örülni fogunk neki. Biztos vagyok benne, hogy a végsőkig harcolni fog a világbajnoki címért.”

Az olasz mérnök azt is hozzátette, hogy mitől annyira biztos utóbbi kijelentésében. Már-már tudományos jellegű szimulációkat végeztünk, összehasonlítottuk a teljesítményét az öccséével, aki a jelenlegi csapatánál versenyez – fogalmazott, de ennél többet nem mondott a témában. – Az eredményeket viszont még akkor sem árulom el, ha megkínoznak.”

Persze a Ducati sikeréhez nem csak a versenyzők kellenek, sőt, az első számú sikerkovácsnak a versenyrészleg általános igazgatója, Gigi Dall’Igna tekinthető. Az 57 éves szakembert korábban a Honda is megkörnyékezte, amire nemet mondott, és Domenicali bízik benne, hogy adott esetben a jövőben is ezt fogja tenni. A maga területén ő egy sztár – jelentette ki. – Nagyon is egy hullámhosszon vagyunk. Remélem, örökre velünk marad, de nem zárom ki, hogy egy napon a Honda hatalmas ajánlatot tesz neki.”

Az „arrogáns” Honda évekkel ezelőtt megszerezhette volna a Ducati sikerkovácsát

Hogy milyen következményei lennének Dall’Igna esetleges távozásának? Nos, ezt nyilvánvalóan nem tudni, de Domenicali úgy véli, honfitársa sem mindenható, és ő sem birtokolja a Szent Grál minden darabját. A Ducati győzelmi receptje olyan, mint a Coca-Coláé: titkos – magyarázta Domenicali. – A cégnél mindenki csak egy részét ismeri, de senki nem ismer minden összetevőt.”

Dall’Igna persze egyelőre marad, és pont ő fogalmazta meg nemrég, hogy hiába a 20-ból 17 idei főfutamon aratott győzelem, ő ennél is többet szeretne, és a Forma–1-ben domináló Red Bull teljesítményét másolná le. Ez azonban nem lesz annyira egyszerű, ugyanis a MotoGP kereskedelmi jogait birtokló Dorna, illetve a gyártók által nemrég elfogadott koncessziós szabályok értelmében a 2024-es idény első félévében mindenképpen a Ducatira vonatkoznak majd a legszigorúbb előírások. Domenicali azonban nem bánkódik emiatt, sőt, szerinte ilyen feltételekkel még nagyobb dicsőség a győzelem.

A Ducati sportigazgatója elárulta, miért fogadták el a számukra kedvezőtlen szabályokat

„Úgy tűnik, lehetetlen megdönteni a rekordot, de meg fogjuk próbálni – válaszolta az erre vonatkozó kérdésre. – Az ellenfelek szabálymódosítást kértek a jövő évtől, különben túlságosan erősek lennénk nekik. A szervező kielégítette [a kívánságaikat]. Semmi gond, épp ellenkezőleg, számunkra ez a legjobb marketingkampány.”