back to top
2024. május 05. 15:53
KezdőlapMotoEA Pramac elhagyja világbajnokságot – mi történik a MotoE háza táján

A Pramac elhagyja világbajnokságot – mi történik a MotoE háza táján

Az RNF és a Pramac sem lesz ott jövőre a MotoE-világbajnokság mezőnyében. A maláj csapat helyét a Trackhouse veszi át, az olasz istálló utódjának kilétéről egyelőre semmit nem lehet biztosan tudni. A Dorna mindeközben bejelentette a következő szezon előzetes versenynaptárát.

Megszünteti MotoE-csapatát a Pramac. Az olasz alakulat különböző partnerekkel az első szezon óta jelen volt a sorozatban, korábban Octo Pramac, idén pedig Prettl Pramac Racing néven indultak a világbajnokságon. A kiszállásuk oka, hogy az idei évre nagyon visszaesett a teljesítményük, az istállók összevetésében az utolsó helyen végeztek.

A 2023-as idénynek a csapat Luca Salvadorival és MotoGP-ben majdnem öt évig versenyző Tito Rabattal vágott neki. Salvadori a szezon ötödik fordulójában, a Brit Nagydíjon megsérült, és ki kellett hagynia a hátralévő három versenyhétvégét, a helyére Oscar Gutiérrez és Andrea Migno ugrottak be. Az olasz azonban a bukása előtt sem tudta megvillantani oroszlánkörmeit, a legjobb eredménye az első futamon elért tizedik helye volt.

Talán ennél is nagyobb csalódást jelentett a 2014-es Moto2-világbajnok Rabat idei szereplése. A MotoE mezőnyében 2023-ban debütáló spanyol versenyző csak három futamon végzett az első tíz pozíció valamelyikén, a legjobb eredménye egy hatodik hely volt. Az istálló soha nem tartozott a bajnokság élvonalába, de azért  korábban mindig erősebben teljesítettek az ideinél. A kiemelkedő év számukra 2021 volt, amikor Alessandro Zaccone révén futamot nyertek. Az olasz motoros ráadásul annak a szezonnak a végén a tabella ötödik helyén zárt.

A SPEEDWEEK.com értesülései szerint a Pramac helyét a Ducati gyári Superbike-csapata, az Aruba.it Racing veheti át. Az Álvaro Bautistával egymás után két bajnoki címet begyűjtő istálló egyelőre nem erősítette meg a szerepvállalását.

A csapatok terén egy másik fontos változás is bekövetkezik a jövő évi szezonra, hiszen Razlan Razali alakulata a MotoE-ben való működését is befejezi, miután a Dorna furcsa körülmények között megvonta az indulási jogukat a 2024-es MotoGP-idényre. A maláj csapat különböző nevek alatt a sorozat indulása óta jelen volt a mezőnyben, legjobb évüket 2019-ben teljesítették, amikor pilótájuk, Bradley Smith az összetett második helyén zárt.

Hivatalos: amerikai csapat érkezik a kidobott istálló helyére a MotoGP-be

A helyüket ebben a sorozatban a királykategóriához hasonlóan a Trackhouse Racing veszi majd át. Az amerikaiak egyelőre nem jelentették be, hogy milyen pilótafelállással futnak neki a 2024-es idénynek és a két előszezoni tesztnek, amelyeket február 21. és 22., illetve március 3. és 4. között rendezik meg Portimãóban.

A Dorna nyilvánosságra hozta a világbajnokság jövő évi szezonjának előzetes versenynaptárát, amely az ideihez hasonlóan nyolc helyszínt és tizenhat futamot foglal magában. A legnagyobb változás a 2023-as idényhez képest, hogy Silverstone-ba nem látogat majd el a mezőny, a Brit Nagydíj helyén a portimãói pálya debütál a naptárban.

A MotoE-világbajnokság 2024-es előzetes versenynaptára

Dátum Futam Helyszín
Március 23. Portugál Nagydíj Autódromo Internacional do Algarve
Május 11. Francia Nagydíj Le Mans
Május 27. Katalán Nagydíj Circuit de Barcelona-Catalunya
Június 1. Olasz Nagydíj Autodromo Internazionale del Mugello
Június 29. Holland TT TT Circuit Assen
Július 6. Német Nagydíj Sachsenring
Augusztus 17. Osztrák Nagydíj Red Bull Ring-Spielberg
Szeptember 7. San Marinó-i Nagydíj Misano World Circuit Marco Simoncelli