2024. április 27. 13:00
KezdőlapMotoGPMég Martín sem tudta megfogni a történelmi időt futó Bagnaiát a sepangi...

Még Martín sem tudta megfogni a történelmi időt futó Bagnaiát a sepangi MotoGP-teszt zárónapján

Francesco Bagnaia zárta az élen a sepangi teszt harmadik napját. Bagnaia délelőtt futott egy nagyszerű kört, amellyel ő lett az első motoros, aki a malajziai pályán befért az 1:57-es álomhatár alá. A legközelebb Jorge Martín és Enea Bastianini tudott kerülni a címvédőhöz.

A sepangi MotoGP-teszt harmadik napja a baleseteik miatt kieső Raúl Fernández és Franco Morbidelli nélkül, illetve az őket helyettesítő Lorenzo Savadorival és Michele Pirróval, az Aprilia és a Ducati tesztpilótáival indult. Csütörtökre már a legtöbb versenyző eléggé bemelegedett, ennek köszönhetően hivatalosan csak négy bukást jegyeztek fel, Fabio Di Giannantonio, Nakagami Takaaki, Joan Mir és Marco Bezzecchi voltak azok, akik nem tudták elkerülni az esést. A felhős és a korábbiakhoz képest jelentősen hűvösebb időjárási körülmények a köridők további javulását vetítették előre, a keddi és szerdai etapból kiindulva különösen a délelőtti órákban lehetett erre számítani.

Marc Márquez küszködött, Martín dominált – lezajlott a MotoGP sepangi tesztjének első napja

Csütörtökön sem kellett sokat várni arra, hogy kiderüljön, mennyit gyorsult a mezőny. Még fél óra sem telt el, amikor Francesco Bagnaia a történelem első olyan pilótájává vált, aki Sepangban motorral be tudott kerülni az 1:57-es határ alá (1:56.682). Két perccel később Jorge Martín futott egy nagyszerű időt, de megelőzni nem tudta a címvédőt (1:56.854). Ez a duó a nap végéig megtartotta az ekkor megszerzett helyezéseit, és az idejüket sem tudták tovább javítani, így végül Bagnaia neve mellé került az egész teszt legjobb köre, amely egyben új, nem hivatalos pályacsúcs is.

Körülbelül egy óra letelte után először Álex Márquez (1:56.938), majd Enea Bastianini (1:56.915) is csatlakozott az 1:56-os klubhoz, ezzel teljessé téve a Ducati dominanciáját. Az első tízbe a bolognaiak pilótáin kívül ötödikként Aleix Espargaró az Apriliával (1:57.091), hetedikként Brad Binder a KTM-mel (1:57.327), kilencedikként az egész teszten kiemelkedően teljesítő Pedro Acosta a GasGasszal (1:57.365) és tízedikként Mir a Hondával (1:57.374) tudott még bekerülni.

Rajtuk kívül érdemes megemlékezni Marc Márquezről, akinek szerdai szorgalma látszólag meghozta gyümölcsét, hiszen csütörtökön a korábbiaknál jobb tempót tudott motorozni, ami végül a hatodik helyet jelentette számára (1:57.270). Egyébként a teszt utolsó napján Savadori tette meg a legtöbb kört (64), az állandó pilóták közül pedig Augusto Fernández töltötte a leghosszabb időt a pályán (60 kört).

Bastianini a leggyorsabb, Marc Márquez a legszorgalmasabb volt a sepangi teszt történelmi napján

A délutáni órák sokaknak a sprint-, illetve versenyszimulációval telt. A Crash.net adatai szerint ebben a műfajban Di Giannantonio bizonyult a leggyorsabbnak (1:58.237-es átlag több mint tíz körön keresztül). Mögötte a Ducati élmenői, Martín (1:58.390), Bastianini (1:58.437) illetve Bagnaia (1:58.457) sorakoztak fel. Kissé meglepő módon ebben az összevetésben a gyári Honda mindkét pilótája, Marini (1:59.083) és Mir (1:59.234) is a legjobb tízben végzett, bár előbbi csak hat kört teljesített egyhuzamban.

A sepangi MotoGP-teszt harmadik napjának végeredménye