back to top
2024. május 04. 06:30
KezdőlapMotoGPBastianini a leggyorsabb, Marc Márquez a legszorgalmasabb volt a sepangi teszt történelmi...

Bastianini a leggyorsabb, Marc Márquez a legszorgalmasabb volt a sepangi teszt történelmi napján

Enea Bastianini volt a leggyorsabb a sepangi teszt második napján. Az olasz pilóta a délutáni etap során új, nem hivatalos pályacsúcsot állított fel.

A sepangi MotoGP-teszt második napja jóval kevesebb problémát hozott, mint az első. Talán a legfontosabb, hogy szerdán nem fogyatkozott tovább a mezőny, senki sem sérült meg hasonló módon, mint kedden Raúl Fernández. Egyébként a Trackhouse versenyzőjét Lorenzo Savadori, az Aprilia tesztpilótája helyettesítette, a korábban kieső Franco Morbidelli motorjára pedig ismét Michele Pirro ült fel.

Marc Márquez küszködött, Martín dominált – lezajlott a MotoGP sepangi tesztjének első napja

A feljegyzések szerint csak Pedro Acosta, Johann Zarco, Augusto Fernández és Marco Bezzecchi látogatta meg a kavicságyat, illetve egyedül Fabio Di Giannantonio motorjának volt egy kisebb technikai gondja. A kedden sokat küszködő Marc Márquez szerdán próbálta visszahozni a lemaradását, a mezőnyből ő tette meg a legtöbb kört (72), rajta kívül csak Maverick Viñales érte el a 60-at. A nyolcszoros világbajnok nem a minél jobb idők teljesítésére koncentrált, végül a Ducati versenyzői közül utolsókét – leszámítva a tesztpilótát, Pirrót –, a tizennegyedik helyen zárt (1:58.118).

Mostani Ducatija rosszabb az előzőnél, véli Álex Márquez

Szerda reggel hűvösebb volt a levegő a sepangi pálya körül, mint kedden, így már előzetesen is számítani lehetett arra, hogy gyorsulni fog a mezőny. A várakozásokat pedig már az első félórában új, nem hivatalos pályacsúccsal igazolta előbb Brad Binder (1:57.327), majd a nála is jobbnak bizonyuló Jorge Martín (1:57.273). A korábbi, hivatalos rekord egyébként Francesco Bagnaia nevéhez fűződött (1:57.491), aki azt a tavalyi Maláj Nagydíjon állította fel. A mezőny általános gyorsulását jól mutatja, hogy kedden csak Martín tudott bemenni 1:58 alá, míg szerdán már tizenegy pilóta volt erre képes.

Délelőtt viszont nemcsak a Ducati és a KTM, hanem más gyártók is megmutatták a képességeik legjavát. Az első órában Joan Mir megfutotta a Hondával Sepangban valaha teljesített legjobb időt (1:57.872), a másodikban pedig Aleix Espargaró csinálta meg ugyanezt az Apriliával (1:57.446), utóbbi ráadásul az akkor élen álló kettőshöz is elég közel tudott kerülni.

A sepangi teszten kiderült, hogy valóban csökken a Repsol szerepe a Honda MotoGP-csapatánál?

Végül azonban a leintéskor már nem Martíné, de nem is Binderé volt a legjobb idő. A keddhez hasonlóan szerdán is csak páran tudtak javítani a délutáni etap során, ezen kevesek egyike volt Enea Bastianini. A gyári Ducati pilótája az utolsó órában futott egy hihetetlen kört (1:57.134), amivel azonnal felugrott a táblázat élére. A beszámolók szerint Bastianini egy kicsit hibázott ennek teljesítésekor, ha nem teszi, akkor ő lehetett volna az első MotoGP-versenyző, aki a sepangi pályán bemegy 1:57 alá.

A sepangi MotoGP-teszt második napjának végeredménye