2024. április 27. 13:34
KezdőlapMotoGPMarc Márquez küszködött, Martín dominált – lezajlott a MotoGP sepangi tesztjének első...

Marc Márquez küszködött, Martín dominált – lezajlott a MotoGP sepangi tesztjének első napja

A MotoGP sepangi tesztjének első napján Jorge Martín futotta a legjobb időt, miközben Marc Márquez technikai problémákkal küszködött, Raúl Fernández pedig egy ijesztő balesetet szenvedett el.

Ahogyan már korábban beszámoltunk róla, egy hiányzóval indult a MotoGP sepangi tesztje, Franco Morbidelli az előző héten elszenvedett balesete miatt nem kapta meg a részvételhez szükséges orvosi engedélyt. Morbidelli helyett Michele Pirro, a Ducati tesztpilótája ült fel a motorra, rajta kívül az állandó versenyzők és Cal Crutchlow, a Yamaha tesztpilótája gurult pályára kedden.

Morbidelli nélkül indult el a MotoGP sepangi tesztje

Alig tíz perccel a bokszutca kinyitása után már elő is került a piros zászló, mivel Francesco Bagnaia és Raúl Fernández egymástól függetlenül buktak a 11-es kanyarban, utóbbi ráadásul egy highside-ot is bemutatott. Fernándezt ezt követően elvitték kivizsgálásra a pálya orvosi központjába, ahol szerencsére mindent rendben találtak nála. Később még további esések borzolták a kedélyeket, többek között Augusto Fernández, Nakagami Takaaki, Miguel Oliveira, Álex Márquez, Jack Miller és Marco Bezzecchi is közelebbi ismertséget kötött a sepangi talajjal, de szerencsére később mindegyikük vissza tudott ülni a motorra. Az idősebb Márquez tesztje más szempontból is rosszul alakult, hiszen első nekifutásra alig négy kanyar megtétele után megállt alatta a Ducati, és a technikai problémák a későbbiekben sem kerülték el.

Ami az eredményeket illeti, a leggyorsabb pilóta személye senkinek sem okozhatott meglepetést, hiszen a tavalyi bajnoki második, Jorge Martín futotta a teszt legjobb idejét (1:57.951). Martín már a második órában az élre állt, a harmadik órában pedig már teljesítette is azt a kört, amelynek köszönhetően végül ő zárt az élen. Ezzel a spanyol pilóta volt az egyetlen, aki be tudott kerülni 1:58 alá. Ez az idő ráadásul nem is volt olyan messze Bagnaia tavalyi pályacsúcsától (1:57.491), a shakedown legjobbját, amelyet Pedro Acosta futott, pedig már meg is előzte (1:58.189).

A harmadik órában futotta a leggyorsabb körét Acosta (1:58.220) és Fabio Di Giannantonio (1.58.325) is, és így ők ketten tudtak a legközelebb zárkózni Martínhoz. Sokáig úgy tűnt, hogy ezzel kialakult a végeredmény, már ami a legjobbakat illeti, de aztán az utolsó előtti órában Fabio Quartararo megvillantotta az oroszlánkörmeit, és felugrott a harmadik helyre (1:58.228). Rajta kívül egyébként csak Johann Zarco tudott javítani a délutáni etap során, aki végül tizedikként zárt (1.58.670).

A sepangi MotoGP-teszt első napjának végeredménye