2024. április 27. 15:10
KezdőlapMotoGPAcosta bukott, de előtte megfutotta a shakedown legjobb idejét Sepangban

Acosta bukott, de előtte megfutotta a shakedown legjobb idejét Sepangban

Pedro Acosta zárta az élen a MotoGP sepangi shakedownjának harmadik napját, egyúttal összesítésben is övé lett a legjobb idő. A spanyol versenyző délután bukott, de ennek semmilyen szempontból nem lett következménye.

Magyar idő szerint szombat hajnaltól délelőttig rendezték a MotoGP sepangi shakedownjának utolsó, harmadik napját. A tesztpilóták közül a Hondát erősítő Takahasi Takumin kívül mindenki lehetőséget kapott, ahogyan az újonc Pedro Acosta is. Rajtuk kívül a pénteki naphoz hasonlóan a két japán gyártó állandó versenyzői is ott voltak a pályán, hiszen az új koncessziós szabályok ezt lehetővé tették számukra.

Quartararóék is motorra ültek a shakedown második napján, ismét a KTM volt a leggyorsabb

Azok után, hogy a pénteki nap végén eleredt az eső, a jelen lévő pilóták ezúttal szinte teljesen száraz körülmények között kezdhették meg a napi munkát. Elsőként Álex Rins gördült ki a garázsból, majd szépen lassan mindenki elhagyta a bokszutcát, és folytatódott a különböző fejlesztések kipróbálása és a szezonra történő felkészülés.

Az ebédszünetet Acosta töltötte az élen, aki nemcsak a nap, hanem a teljes shakedown addigi legjobb idejével állt az élen. A 19 éves pilóta 342 ezreddel múlta felül pénteki önmagát, és 1:58.149 másodperccel vezette a táblázatot. Összehasonlításképpen, a tavalyi hétvégén Francesco Bagnaia 1:57.491-gyel futotta meg a pálya történetének legjobb MotoGP-s idejét, míg Álex Márquez 1:58.979-cel döntötte meg a versenyen teljesített leggyorsabb kör rekordját.

A második helyen a KTM-nél immáron csak tesztpilótai szerepkört betöltő, a pénteki napot az élen záró Pol Espargaró állt, 66 ezredes lemaradással. Mögöttük a Honda és a Yamaha egy-egy versenyzője végzett. Előbbinél Johann Zarco 211, utóbbinál Fabio Quartararo 249 ezredes hátránya jelentette a gyártó legjobb körét.

A Ducati és az Aprilia ezúttal sem a köridőre törekedett, még annyira sem, mint a többiek. Mindez a délután folyamán sem változott, ahogyan az élmezőny sorrendje sem módosult. Ami mindenképpen említésre méltó, hogy Acosta a valenciai teszt után másodszor is bukott a MotoGP-ben: ezúttal a 11-es kanyarban esett el, de ez semmilyen szempontból nem járt következményekkel.

Helyi idő szerint délután 4 órakor ismét eleredt az eső, ezért innentől kezdve esély sem volt a javításra. Ez azonban nem jelentette azt, hogy véget ért a munka, hiszen Acosta először próbálhatta ki az esőgumikat, majd 5 órakor Cal Crutchlow és Lorenzo Savadori is pályára gurult. A sorrend persze nem változott, így a GasGas újoncáé lett a három nap legjobb ideje, de a köridőkből egyelőre nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni. Most két nap pihenő következik, majd február 6-a és 8-a között szintén Sepangban megrendezik a klasszikus tesztet, immáron a teljes mezőny részvételével.

A sepangi shakedown harmadik napjának végeredménye