2024. április 27. 08:04
KezdőlapNégykerékÍme Rossi idei versenyprogramja, ezeken a futamokon fog elindulni 2024-ben

Íme Rossi idei versenyprogramja, ezeken a futamokon fog elindulni 2024-ben

Valentino Rossi csapata, a WRT bejelentette, hogy az olasz pilóta mely futamokon fog részt venni az idei évben. A kilencszeres gyorsaságimotoros-világbajnok összesen négy sorozatban kap szerepet, de ebből csak kettőben lesz ott minden viadalon az előzetes tervek szerint.

Ahogyan arról nemrég mi is beszámoltunk, Valentino Rossi ott lesz a BMW gyári pilótái között a 2024-es szezonban. A hamarosan a 45. születésnapját ünneplő exmotoros ezúttal is a WRT csapatát fogja erősíteni, és a BMW M4 GT3-ast fogja vezetni. Nemrég pedig az is kiderült, hogy pontosan mely versenyeken láthatják őt a rajongói.

Rossi marad gyári pilóta, idén már világbajnokságon is részt vesz

Az már korábban eldőlt, hogy Rossi a két hét múlva esedékes Bathursti 24 órás versenyen fog először rajthoz állni az idei évben. Egyik váltótársa a tavalyi évhez hasonlóan a belga Maxime Martin lesz, a harmadik pilóta pedig az egyik legjobb GT-versenyzőnek tartott, jelenleg svájci színekben induló Raffaele Marciello lesz. Az ausztráliai viadalt az Intercontinental GT Challenge keretében rendezik meg, ám Rossi itt csak ezen az egy versenyen vesz részt.

Rossi Forma–1-es csapatot is megjárt pilótával az oldalán feledtetné a fájdalmas emlékeket

Ellentétben a GT World Challenge Europe Endurance Cuppal, ahol szintén a fent említett pilótákkal fog együtt versenyezni, és ahol az összes futamon ott lesz. Rossi harmadszor próbálkozik a sorozatban,.tavaly a tizenötödik helyet szerezték meg Martinnal és Augusto Farfusszal. Ami az idei szezont illeti, először április első hétvégéjén áll rajthoz a Paul Ricardon rendezett 500 km-es viadalon, majd jön a Spái 24 órás, a Nürburgringi, illetve a Monzai 3 órás verseny, illetve a Dzsiddában tartott 1000 km-es futam. Utóbbi november 22-e és 23-a között zajlik majd.

Az Endurance Cuppal ellentétben a Sprint Cupban ezúttal csak két futamon lesz ott, szintén Martin csapattársaként. Igaz, ez az a két verseny, ahol tavaly a legsikeresebbek voltak. Rossi Brands Hatch-ben szerezte meg az első dobogóját a szériában, majd Misanóban összejött az első győzelem is. Előbbit idén május 5-én, utóbbit további két héttel később rendezik.

Az igazán nagy újdonság Rossi számára, hogy 2024-ben életében először részt vehet a hosszútávú-világbajnokságon (WEC), annak is az LMGT3-as kategóriájában. Martin itt is mellette lesz, harmadik emberként pedig az ománi Ahmad al-Harti fog versenyezni. A versenynaptár a loszaili prológot nem számítva nyolc futamból fog állni: a Katari 1812 km-es futamot március 2-án, a Bahreini 8 órás viadalt november 2-án tartják. A csúcspont természetesen a június 15-én, illetve 16-án esedékes Le Mans-i 24 órás verseny lesz.

„Nagyon elégedett vagyok a 2024-es programommal, és alig várom, hogy elkezdődjön – nyilatkozta Rossi. – A GT World Challenge-en belül az Endurance Cupban fogok versenyezni Maxime-mal és Lellóval, két fantasztikus pilótával, és úgy gondolom, hogy nagyon erősek lehetünk. Maxime-mal két Sprint Cup-futamon is elindulunk majd Misanóban, illetve Brands Hatch-ben, két olyan pályán, ahol tavaly nagyon jók voltunk. A WEC új lesz számomra, Maxime és Ahmad mellett fogok versenyezni, és izgatottan várom a Le Mans-i fő futamot, valamint olyan helyeket, mint Austin és São Paulo. Teljesen új élmény lesz számomra, és remélhetőleg versenyképesek leszünk.”

Főnöke szerint Rossi egy szinten van a világ legjobb autóversenyzőivel a kategóriájából