2024. április 27. 13:20
KezdőlapNégykerékRossi marad gyári pilóta, idén már világbajnokságon is részt vesz

Rossi marad gyári pilóta, idén már világbajnokságon is részt vesz

A BMW bejelentette, hogy mely pilótákat foglalkoztatja idén a gyári sportautóprogramjában. A 22 versenyző között Valentino Rossi is ott van, aki a hosszútávú-világbajnokságon is elindulhat.

Valentino Rossi azután kezdett el igazán komolyan foglalkozni az autóversenyzéssel, hogy 2021-ben visszavonult a MotoGP-ből. A kilencszeres gyorsaságimotoros-világbajnok azóta egyre feljebb lép a ranglétrán, és mindez tulajdonképpen most is elmondható. A BMW ugyanis bejelentette, hogy idén is része a gyári sportautóprogramjuknak, és ezúttal már világbajnoki sorozatban is elindulhat.

A német márka ugyanis nyilvánosságra hozta azt a 22 névből álló listát, akik 2024-ben szerepet kaphatnak. Közülük néhányan a legmagasabb kategóriában, a Hypercarban kapnak szerepet, a többiek GT3-as autókat vezethetnek. Utóbbi csoportba tartozik Rossi is, aki tavaly is ilyen minőségben volt része a gyártónak.

Rossi Forma–1-es csapatot is megjárt pilótával az oldalán feledtetné a fájdalmas emlékeket

A 44 éves legenda tavaly a GT World Challenge Europe Sprint Cupban és a GT World Challenge Endurance Cupban is részt vett. Előbbiben volt sikeresebb, ugyanis Misanóban győzelmet, míg Brands Hatch-ben és Zandvoortban dobogós helyezést ünnepelhetett Maxime Martinnal, és az ötödik helyen zártak az összetettben.

Ami a hosszútávú sorozatot illeti, ott az öt alkalomból csupán kétszer szereztek pontot a belga pilótával és Augusto Farfusszal. Az biztosnak tekinthető, hogy ebben a sorozatban idén is rajthoz áll, a Sprint Cup esetében viszont nem lehet tudni, hogy szerepel-e. Egy új sorozatban, a sportautózás csúcskategóriájában viszont kipróbálhatja magát.

Rossi ugyanis ott lesz a hosszútávú-világbajnokság, azaz a WEC mezőnyében. A hétszeres MotoGP-világbajnok az újonnan létrehozott LMGT3 kategóriában fog elindulni, de még nem tudni, hogy kikkel fogja megosztani a 46-os számú autót. Azt viszont igen, hogy a legendás Le Mans-i 24 órás versenyen is rajthoz állhat, ahogyan arról már korábban beszámoltunk.

Hivatalos: Valentino Rossi rajthoz áll a Le Mans-i 24 órás versenyen

Rossi egyébként nem először szerepel az FIA, vagyis a Nemzetközi Automobil Szövetség által világbajnokságnak minősített sorozatban. Korábban ugyanis három alkalommal ott volt a rali-világbajnokság mezőnyében. A 2022-es Wales Rallyn kiesett, míg 2006-ban Új-Zélandon a tizenegyedik, 2008-ban Walesben a tizenkettedik lett.