2024. április 27. 15:47
KezdőlapMotoGPA Ducati vezére figyelmeztette Marc Márquezéket, egyvalamit nem akar látni a versenyzőitől

A Ducati vezére figyelmeztette Marc Márquezéket, egyvalamit nem akar látni a versenyzőitől

Claudio Domenicali szerint Marc Márquez mindenkit bosszantani fog, még a Ducatin belül is, és úgy véli, valós esélye van a világbajnoki címre. Azt viszont tőle és mástól sem szeretné látni, hogy összeér a pályán a vetélytársával, és úgy gondolja, hogy ebben a sportfelügyelőknek is fontos szerepük lesz.

A mai napon kora este eljön a várva várt pillanat, hiszen lezajlik a szezon első motorbemutatója, pontosabban a küldő leleplezése. Ráadásul 18:30-tól a Gresini fogja ezt megtenni, ahol Marc Márquez is fog versenyezni ebben a szezonban. Ennek tudatában pedig nyilvánvaló, hogy az átlagosnál nagyobb figyelem fogja övezni a csapatot.

Kiderült, mikor mutatják be Márquezék jövő évi Ducatijának színeit

Miután bejelentették a nyolcszoros világbajnok érkezését, felröppentek olyan pletykák, miszerint a Ducatinál nem örülnek ennek. Bár az érintett tagadta, hogy ilyesmit tapasztalt volna, könnyen lehet, hogy a gyártónál valóban nem mindenki repes a boldogságtól. Például a márkatársak, különösen a gyári versenyzők, Francesco Bagnaia és Enea Bastianini, akiknek így eggyel több érdemi ellenféllel kell számolniuk.

„Az biztos, hogy Marc mindenkit bosszantani fog, a Ducatin belül is – nyilatkozta a MARCA-nak Claudio Domenicali, a Ducati vezérigazgatója. – Úgy, mint Jorge [Martín]. Peccónak vagy Eneának nem csak Jorge vagy [Marco] Bezzecchi lesz ott [ellenfélként], vagy [Fabio] Di Giannantonio, aki mostanában nagyon erős. Marc is ott lesz nekik. Ha még egy legyőzendő [pilóta] lesz, az még nagyobb zavart fog okozni, de a szurkolók számára is érdekesebb lesz.”

Márquez híres az agresszív vezetési stílusáról, amely olykor balesetekhez vezetett. A szezonnyitó Portugál Nagydíjon pont Martínnak ment neki, mielőtt motorja irányíthatatlanul nekivágódott Miguel Oliveira Apriliájának, az idényzáró valenciai viadalon pedig Marco Bezzecchivel ért össze, és az olasz pilóta igencsak megorrolt rá. Domenicali leszögezte, ilyesmit nem szeretne látni.

„Reméljük, hogy balesetmentes futamok lesznek – fogalmazott. – Nem igazán szeretem a kontaktot, mert veszélyes. Marc időről időre kicsit ilyen, mint Jorge. A legutóbbi futamon is kissé ez volt a helyzet. Marcnak volt egy nagyon csúnya balesete, és Jorge volt az, aki előidézte ezt. Veszélyes volt. A futamokon van egy határ, amelyre figyelnünk kell.”

A Ducatin ülő Marc Márquez mindenkinek „problémát fog jelenteni” a Pramac főnöke szerint

A Ducati első embere tehát lényegében megüzente pilótáinak, hogy vigyázzanak egymásra, ugyanakkor abban, hogy a helyzet esetlegesen mennyire harapózik el, a sportfelügyelőknek is komoly szerepük van. Tavaly rengeteg kritikát kaptak bizonyos döntéseik miatt, viszont az olasz szakember szerint idén észnél kell lenniük.

„Fontos, hogy a versenyirányítás által a pilóták megőrizzék a nyugalmukat, és ha valaki túllépi a határt, azonnal szankcionálják – vélekedett. – Ez nagyon fontos a sportág biztonsága szempontjából, mivel rendkívül fontos sportág vagyunk sok nézővel, amely növekedni akar. A pályán lévő bajnokoknak példát kell mutatniuk abban, hogy miként kell ezt elérni: keményen, de tisztességesen és tisztán.”

Sokak szerint a csapatváltásnak köszönhetően Márquez ismét ott lesz a bajnoki esélyesek között, aminek a riválisai nyilvánvalóan nem örülnek. A Ducatinak viszont ebben az esetben lehet a leghasznosabb a 30 éves motoros érkezése, és nem csak azért, mert így eggyel több motorral lehetnek ott az élmezőnyben. Domenicali kiemelte, hogy a hatszoros MotoGP-világbajnok adataiból a többiek is profitálhatnak.

„Marc a szövetségesünk lesz, mert nagy előny lesz számunkra, hogy [az adatokból is] láthatjuk, hogyan motorozik – magyarázta. – Úgy gondolom, hogy Pecco, Jorge és Marco is képes lesz fejlődni, ha látják, hogyan motorozik Marc. A filozófiánk ugyanis az, hogy minden adatot megosztanak egymással. Azt a különbséget látva, amelyet a Honda többi versenyzőjéhez képest jelentett, szerintem rendkívül erős lesz, szóval biztosan lesz esélye a győzelemre, a bajnoki címre.”

Talmácsit emlegette a Ducati igazgatója, amikor Marc Márquez esetleges vb-címéről kérdezték