back to top
2024. május 03. 07:26
KezdőlapMotoGPTalmácsit emlegette a Ducati igazgatója, amikor Marc Márquez esetleges vb-címéről kérdezték

Talmácsit emlegette a Ducati igazgatója, amikor Marc Márquez esetleges vb-címéről kérdezték

Gigi Dall’Igna kijelentette, számára egyáltalán nem jelentene gondot, ha Marc Márquez idén megnyerné a világbajnokságot a 2023-as motorral. A Ducati versenyrészlegének általános igazgatója Talmácsi Gábor és Marco Simoncelli sikerét hozta fel példaként érvelésében.

Az idei MotoGP-szezon egyik legizgalmasabb kérdése, hogy mire megy Marc Márquez a Ducatival a Gresini színeiben. A legtöbben úgy vélik, hogy a Hondát tizenegy év után elhagyó versenyző ott lesz az élmezőnyben, de egykori márkatársa, Cal Crutchlow odáig ment, hogy ilyen felállásban a többieknek nem is érdemes elindulniuk.

Mások viszont úgy vélik, hogy a spanyol pilóta érkezése veszélyt jelenthet a bolognai gyártónál jelenleg meglévő harmóniára. Sőt, az is felmerült, hogy a Ducati kifejezetten ellenezte Márquez szerződtetését, ám ezt nemrég maga az érintett is cáfolta. Gigi Dall’Igna pedig most kijelentette, számára nem jelent gondot a nyolcszoros világbajnok leigazolása, épp ellenkezőleg.

A gyári Ducati főnöke szerint soha nem vetemednének arra, amitől tavaly sokan tartottak

„Őszintén szólva nem látom, hogy Marc miért jelentene problémát a Ducati számára – nyilatkozta az Autosportnak az olasz gyártó versenyrészlegének általános igazgatója. – Kontraproduktív, ha egy bajnok versenyezni akar a motorunkkal? Nehezen tudom elképzelni, hogy ez hátrányt jelentene. Versenyképes pilótákat keresünk, akik a mi motorunkat akarják vezetni, ez a célunk.”

Emellett az is felmerült, hogy a Ducatinak mennyire áll érdekében, hogy a spanyol pilóta visszatérjen a csúcsra. Bár az olasz gyártónál folyamatosan azt hangsúlyozzák, hogy senkit nem akadályoznak a lehető legjobb eredmények elérésében, néhányan úgy vélik, hogy a Ducati imázsának nem tenne jót, ha valaki egy egyéves motorral lesz világbajnok, márpedig a Gresini idén is ilyen versenygépeket fog használni. Dall’Igna azonban ezzel a felvetéssel sem ért egyet.

Hiába ő a favorit, Marc Márquez szerint hiba lenne a vb-címről beszélni

„Ha Marc megnyeri a következő bajnokságot, az azért fog történni, mert ő volt a legjobb, és mert megérdemelte – szögezte le. – Nagyon egyszerű a képlet. Nem látom, hogy ez hogyan árthatna a Ducati imázsának. Soha nem gondolkodtam azon, hogy a versenyző vagy a motor számít többet. [Ennek a kettőnek] a kombinációja hozza a győzelmet.”

Dall’Igna egyébként nem először élne át olyasmit, hogy valaki nem a legújabb motorjával szerzi meg a világbajnoki címet. A Ducati előtt az Apriliánál dolgozott, és éppen Talmácsi Gábornak jött össze ez a bravúr 2007-ben, ami egy cseppet sem zavarta az olasz szakembert. Azonban nem csak a saját háza tájáról tud példát hozni, hiszen Marco Simoncelli egy évvel későbbi sikerét is megemlítette.

„Számomra soha nem jelentett problémát, ha valaki egy előző évi prototípussal nyerte meg a világbajnokságot – folytatta. – Ez már korábban is megtörtént általam menedzselt motorokkal. Talmácsi Gábor egy olyan Apriliával nyerte meg a százhuszonöt köbcentis világbajnoki címet, amely egy évvel régebbi volt Héctor Faubelénél, aki a közvetlen riválisa volt. Marco Simoncelli azok után lett kétszázötven köbcentis bajnok, hogy az előző évi motorral kezdte az évet, és azzal nyert futamokat. Aztán a szezon végén megkapta az új motort. Az én célom a győzelem, és ehhez minden rendelkezésre álló módszert be kell vetnem. Végső soron előfordulhat, hogy az új prototípus nem javul a régihez képest a teljesítményt tekintve. Hol itt a probléma?”