back to top
2024. május 03. 05:50
KezdőlapMotoGPA gyári Ducati főnöke szerint soha nem vetemednének arra, amitől tavaly sokan...

A gyári Ducati főnöke szerint soha nem vetemednének arra, amitől tavaly sokan tartottak

Davide Tardozzi szerint a Ducati sohasem állítaná le az ügyfeleit csak azért, mert velük kell megküzdeniük. Az olasz szakember azt is kiemelte, a tavalyi szezonban Jorge Martín minden fejlesztést megkapott tőlük, amelyet ők felhasználtak.

A Ducati teljesen ledominálta a 2023-as MotoGP-szezont, három híján az összes futamot megnyerték, és a bajnoki címért két Desmosedicin ülő pilóta, Francesco Bagnaia és Jorge Martín harcolt. Ennek a küzdelemnek különös pikantériát adott, hogy Martín csapata, a Pramac az olasz gyártó ügyfele, így elméletileg ők akár még hátráltathatták volna ezt az alakulatot. Azonban Davide Tardozzi, a gyári istálló csapatfőnöke nemrég elmondta, ők soha nem fognák vissza az ügyfeleiket, akkor sem, ha velük kell megharcolni a trófeáért.

Bagnaia világbajnok, de talán nem vártunk még úgy következő évet, mint most

„Teljesen egyértelmű, van nyolc Ducati, amelyeket becsületesen kezelünk, ahogyan azt megérdemlik, és ahogyan az a szerződésekbe le van írva, például láthatják az összes többi versenyző minden adatát. Viszont mi soha, de soha nem vetemednénk arra, hogy leállítsuk az egyik ügyfélcsapatot a gyári istálló elleni küzdelemben. Jogukban áll, hogy a legjobbak legyenek, és minden információt megszerezzenek, amelyekkel legyőzhetnek minket” – nyilatkozta az olasz szakember az Autosportnak.

„Ezért rajtunk, a gyári csapaton múlik, hogy megszerezzük a leggyorsabb pilótákat, és a lehető legjobb teljesítményt nyújtsuk. Gigi [Dall’Igna, a gyártó versenyrészlegének általános igazgatója – a szerk.] a Ducati [alkalmazottja], ezért nyolc opciója van a győzelemre. Én a Ducati Lenovo csapatnál vagyok, szóval nekem két lehetőségem van futamot nyerni. Azonban Gigi hozzáállása, ez a Ducati mentalitása, szóval ez arra ösztönöz minket, hogy egyre jobban csináljuk, [a csapatoknak] jobb dolgokat, a pilótáknak pedig a legjobb motorokat biztosítsuk.”

„Ebben az évben egyszer sem volt olyan, hogy Martínnak ne lett volna meg ugyanaz az elem, amely nálunk megvolt – pontosan ugyanakkor és ugyanazokat a dolgokat kapta meg, mint mi. Soha nem hoztunk új alkatrészt úgy, hogy nem volt lehetőségünk odaadni azt a Pramacnak is.

Gino Borsoi, a Pramac csapatfőnöke egy korábbi interjújában szintén arról beszélt, hogy a Ducati minden segítséget megadott nekik, amire szükségük volt abban a bizonyos helyzetben. Borsoi emellett a napokban elmagyarázta, hogyan szeretne a már emlegetett adatmegosztás segítségével profitálni Marc Márquez a gyártó kötelékébe való érkezéséből. Egyébként a nyolcszoros világbajnokról többen azt gondolják, hogy majd megszorongathatja a tavalyi élmenőket, de a bolognaiak gyári istállójánál nem tartanak ettől.

A Ducatin ülő Marc Márquez mindenkinek „problémát fog jelenteni” a Pramac főnöke szerint

„Nem féltjük a saját pilótáinkat, ahogyan a Ducati csapatain belüli versengéstől sem tartunk. Ha így lenne, akkor nem biztosítanánk gyári motorokat a Pramacnak, és győzelemre képes gépeket két másik szatellitistállónak. Ráadásul meg is osztjuk az adatainkat, ha megijedtünk volna, akkor biztosan nem osztanánk meg” – mondta Tardozzi.

„Mi az átlagostól eltérő megközelítéssel dolgozunk. Azt gondoljuk, hogy a Ducati kötelékén belüli, a Ducati csapatai között folyó verseny belülről emeli a márka szintjét. Örülünk ennek a belső versengésnek, amellyel egyre több adatot tudunk begyűjteni. A mérnökök pedig nagyon boldogok, hogy nyolc pilótával nyolc lehetőségük van kideríteni, mi is történik a motorokkal.”