back to top
2024. május 05. 05:40
KezdőlapMotoGPMostani Ducatija rosszabb az előzőnél, véli Álex Márquez

Mostani Ducatija rosszabb az előzőnél, véli Álex Márquez

Álex Márquez úgy véli, a 2023-as Ducati egyelőre rosszabb annál, amelyiken tavaly versenyzett, és jobban kell alkalmazkodniuk. A spanyol versenyző ugyanakkor egy esést leszámítva normális napot teljesített a sepangi teszt nyitányán, és az utolsó próbálkozása során már egészen jól ment.

Kedden elkezdődött a MotoGP első idei kollektív tesztje Sepangban. Ahogyan arról mi is beszámoltunk, Jorge Martín 1:57.951 másodperccel bizonyult a leggyorsabbnak, de a köridőkből továbbra sem érdemes messzemenő következtetéseket levonni. Ehelyett sokkal inkább a pilóták meglátásaira ajánlott támaszkodni.

Marc Márquez küszködött, Martín dominált – lezajlott a MotoGP sepangi tesztjének első napja

Többek között Álex Márquez is megszólalt, aki 591 ezredes lemaradással a hetedik pozícióban zárt. A 27 éves versenyző idén a Ducati 2023-as motorján fog ülni, így nyilvánvalóan e teszten is azt használta, ám egyelőre még csak az alapbeállításokkal. A négyszeres MotoGP-dobogós nem volt megelégedve a versenygépével.

„Őszintén szólva jelenleg rosszabb, mint a ’22-es – nyilatkozta. – Jobban kell alkalmazkodnunk. A nap utolsó etapjában találtunk valamit. Képes voltam [1:58.542-t] motorozni használt gumikon. Ez nem egy rossz idő. Meg kell néznünk, hogy ez a követendő út, vagy többet kell változtatnunk. Jobban éreztem itt magam a nagydíjon a ’22-es motorral. Különösen a kanyarokban küszködtem most sokat.”

Márquez szerdán sokat javított az idején, bár ez az ellenfelek többségére is igaz. A Gresini motorosa cikkünk írásának pillanatában 1:57.672 másodpercnél tart, amellyel a hatodik pozíciót foglalja el, 399 ezredes hátrányban az ismét vezető Martín mögött. Ami az előző napot illeti, megkérdezték tőle, hogy mely területen szenvedett igazán.

„Egy kicsit mindenhol – válaszolta. – Gyorskört nem teljesítettem, mert tizenkét kiló volt a teli tankban. Olyan beállítással mentem, amely nem tetszett. Sok problémám volt, nagyon mozgott [a motor]. Később, amikor az utolsó etap során próbálkoztunk, jobb volt. Nem volt sok lehetőségünk javulni. Az első napra nem volt rossz az érzet. A fékezési pontot jól közelítettem meg, aminek örülnünk kell. Szerdára pedig meg kell találnunk a megoldást, meglátjuk, mit próbálhatunk ki.”

Márquez egyelőre jobban teljesít bátyjánál, a csapathoz idén csatlakozó Marc Márqueznél, akit kedden technikai hibák hátráltattak, most pedig csupán a tizenharmadik helyen áll, 845 ezredes hátránnyal. Igaz, az első napon öccsének is volt egy bukása. „Igen, a technikai problémák terén szerencsésebb vagyok – hasonlította össze magát testvérével az ifjabbik Márquez. – Egy normális napot teljesítettem. Volt egy kis balesetem: furcsa volt, az erőátvitel nem volt tiszta. Ettől a hülye bukástól eltekintve minden jól működött.”