2024. április 27. 10:30
KezdőlapMotoGPBagnaia elégedett, de még nem teljesen magabiztos, Bastianinit betegség hátráltatta

Bagnaia elégedett, de még nem teljesen magabiztos, Bastianinit betegség hátráltatta

Francesco Bagnaia és Enea Bastianini is elégedetten zárta a MotoGP katari tesztjének első napját. A címvédő ugyanakkor hozzátette, néhány területen még vannak kétségeik, míg csapattársa egy vírus miatt kevés kört tett meg.

Továbbra is pozitív kilátásokkal várhatja a szezont a Ducati. A katari teszt hétfői napján sikerült kisajátítaniuk az első két helyet, az első nyolcban pedig hat motorjuk volt ott. Az élen a sepangi teszthez hasonlóan Francesco Bagnaia végzett, aki 1:52.040 másodperces körével igencsak megközelítette Luca Marini 1:51.762-es pályacsúcsát.

Bagnaia volt a leggyorsabb a katari MotoGP-teszt első napján, továbbra is nagy a japánok hátránya

A címvédő egy ideig nem helyezett hangsúlyt az egykörös tempóra, ezért sokáig az eredményjelző alján szerepelt, még az is előfordult, hogy az utolsó helyen. Később viszont javított, és szűk másfél órával a vége előtt olyan kört motorozott, amelyet csak néhányan tudtak megközelíteni, de ők is 2 tizeden kívül voltak hozzá képest.

„Összességében boldog vagyok – értékelt az olasz motoros. – Sikerült mindenben igazán jó munkát végeznünk. Annak is örülök, hogy ugyanolyan köridőt futottam, mint a tavalyi időmérőn, anélkül, hogy feltettem volna a lágy gumikat. Az biztos, hogy a pálya elég gyors volt a nap utolsó részében. Növelni tudtuk a motorunk teljesítményének szintjét. Újra kipróbáltam a burkolatot, jól ment. Az erőátvitellel nagyon elégedett vagyok, szerintem Malajziához képest javult az érzet. Boldognak kell lennünk.”

Gigi Dall’Igna, a Ducati versenyrészlegének általános igazgatója már a bemutatón elmondta, hogy jelentős újításokkal készülnek. Malajziában aztán kipróbálhatták az új burkolatot, és Bagnaia az elégedettebbek közé tartozott. Most úgy véli, hogy az új motor alapvetően jobb a tavalyinál, de azért vannak még hiányosságai.

„Szerintem, jó, mert sokat segít a fékezésben, amivel a tavalyi szezon második felében sok nehézségem volt – fogalmazott. – Úgy gondolom, nagy lépést tettünk előre a fékezési fázist és a kanyarsebességet illetően. Ami a tapadást illeti, az kicsit kisebb, mint a tavalyi motorral. Ez egy kompromisszum, amelyen dolgozunk. Most tettünk egy kis lépést a beállítások terén. Szóval ezen még lehet javítani.”

A 27 éves pilóta hozzátette, néhány területen vannak még nehézségeik, de ezeken van még idejük dolgozni. Az erőátvitelt konkrétan megemlítette mint olyan területet, amelyben szeretnének előrelépni. Ezzel együtt a mostani előszezoni tesztelés sokkal jobban alakul a számára, mint az előző két idényben, de még mindig nem százszázalékos az önbizalma.

„Jelenleg nyolcas – válaszolta arra a kérdésre, hogy 10-es skálán mennyire magabiztos. – Még hátravan a kedd és [a futamhétvége] pénteki napja. Azért mondom, hogy nyolcas, mert Malajziában hetes volt, és nem számítottam arra, hogy túl nagy megerőltetés nélkül elérjük ezt a szintet. Ez nagyszerű, de szeretnék mindenre odafigyelni, aztán majd meglátjuk, amikor befejezzük a munkát, és mindenről döntést hozunk.”

Bagnaia idejéhez tavalyi bajnoki riválisa, Jorge Martín volt a legközelebb, aki 22 századdal maradt el márkatársától. A címvédő elmondta, előfordult, hogy közvetlen közelről követte a Pramac versenyzőjét, de ezt általánosságban nem tartja hasznosnak, hiszen ilyenkor nem minden paraméterét lehet tudni az ellenfél motorjának.

„A teszten nehéz megítélni, hogy az elöl haladó srácnak hány körösek a gumijai – magyarázta. – Fontos volt számomra, hogy megértsem a váltó [működését], mert az egész napot szélárnyék nélkül teljesítettem. Volt szerencsém követni Jorgét, próbáltuk megnézni, hogy rendben van-e a váltónk. Szerintem egy teszten felesleges követni a másikat.”

Bagnaia csapattársa, Enea Bastianini a nyolcadik helyen zárt, miután 549 ezreddel maradt el a legjobb időtől. Az ötszörös MotoGP-futamgyőztes töltötte az egész mezőnyből a legkevesebb időt a pályán, ám mindez nem véletlen. „Néhány napja nem éreztem jól magam, valószínűleg egy vírus volt [az oka] – kezdte. – Antibiotikumot kellett szednem, hogy készen álljak a tesztre. Most kicsit fáradt vagyok, de minden rendben van. A tempóval ugyanakkor elégedett vagyok, gyors vagyok és örülök neki.”