2024. április 27. 12:27
KezdőlapMotoGPMarc Márquez szerint gyorsan elkeseredne, ha felülne a vele kapcsolatos közvélekedésnek

Marc Márquez szerint gyorsan elkeseredne, ha felülne a vele kapcsolatos közvélekedésnek

Marc Márquez a katari teszten elmondta, időre van szüksége az új motorja kiismeréséhez. A spanyol pilóta kiemelte, hogy mennyire fontos az alkalmazkodási képesség egy olyan helyzetben, amilyenben ő van. Emellett arról is beszélt, hogy milyen szezonra számít 2024-ben.

Hétfőn elkezdődött az idei szezont megelőző utolsó kollektív MotoGP-teszt Katarban. A gyakorlás első napját Marc Márquez a tizenhatodik helyen zárta. A nyolcszoros világbajnok eredménye sokaknak meglepetést jelentett azután, hogy Sepangban ő motorozta a hatodik legjobb időt. Viszont Márquez elmondása szerint ebben az esetben a látszat csal, hiszen a loszaíli pályán jobban érezte magát, mint Malajziában.

Bagnaia volt a leggyorsabb a katari MotoGP-teszt első napján, továbbra is nagy a japánok hátránya

„Már az elejétől kezdve magabiztosabbnak éreztem magam, mint Sepangban. A nap nagy részét a teljesítményemen és a vezetési stílusomon dolgozva töltöttem – idézi Márquezt a SPEEDWEEK.com. – Csak a vége felé kezdtük el módosítgatni a beállításokat. Megértem, hogy a szurkolóknak vannak felém elvárásai, de a valóság más, mint ezek az elképzelések. Négy elég kemény éven vagyok túl, szóval most nem szabad elsietnem a dolgokat, jól ki kell ismernem a motort. Ez pedig időbe telik, mivel én is csak egy ember vagyok.”

A szurkolói közül sokan féltik attól Márquezt, hogy csak nehezen tudja majd felvenni a lépést a MotoGP-t jelenleg domináló fiatal versenyzőkkel, például az előző két világbajnoki címet begyűjtő Francesco Bagnaiával, ő azonban nem aggódik emiatt. „Múlnak az évek, és az a természetes fejlődés része, hogy fiatal és nagyon gyors pilóták tűnnek fel. Minden sportolónak megvannak a maga csúcspontjai. Szóval mindig újra és újra fel kell ismerned, hogy miképpen tudsz alkalmazkodni az új körülményekhez.”

Le tudja győzni Marc Márquez, amit eddig még senkinek sem sikerült?

Bagnaia nemrég figyelmeztette arra újdonsült márkatársát, hogy megfigyelései alapján még mindig úgy vezeti a Ducatit, mint ahogyan előzőleg a Hondát irányította. „Amikor egy új pályára jövünk át, mindig a korábbi ösztöneim aktiválódnak – reagált a felvetésre Márquez. – Tizenegy évet töltöttem ugyanazon a motoron, szóval ez egyszerűen elkerülhetetlen. Ezen lépésről lépésre kell változtatnom.”

Márquez azt is elmondta, milyen idényre számít 2024-ben. „Minden bizonnyal kemény szezon elé nézünk. Három vagy négy srác, akik egy-egy Ducatin ülnek, különösen erősnek tűnik. Nem az a célom, hogy [bajnokságot] nyerjek, ugyanis, ha ez lenne, akkor elég gyorsan elkeserednék.”

„Úgy vezeted, mint a Hondát” – íme Bagnaia és Marc Márquez beszélgetése (videó)