2024. április 27. 21:30
KezdőlapSuperbikeTalmácsi is véleményt nyilvánított a Superbike-szezonnyitó gumimizériájáról

Talmácsi is véleményt nyilvánított a Superbike-szezonnyitó gumimizériájáról

Talmácsi Gábor megérti azokat, akik a kárba veszett munka miatt panaszkodtak, miután kiderült, kötelező kerékcsere lesz érvényben a Superbike-vb Phillip Island-i hétvégéjének főfutamain. A gyorsaságimotoros-világbajnokság 2007-es győztese ugyanakkor egyetért a döntéssel, és jó futamokra számít.

Ahogyan arról korábban mi is beszámoltunk, nem szokványos körülmények között rendezik a Superbike-, illetve Supersport-világbajnokság első hétvégéjét Phillip Islanden. Az első és a második futamot ugyanis egyrészt lerövidítették, másrészt – és ez az igazán nagy változás – kötelező kerékcserét írtak elő. A nagyobbik kategóriában egy szett gumit legfeljebb 11 körig lehet használni a 20 körös versenyen.

Teljesült Razgatlıoğlu kívánsága: kötelező lesz kereket cserélni a Superbike-vb ausztráliai futamain

Az illetékesek azok után jutottak erre az elhatározásra, hogy a keddi teszten látták, hogy az abroncsok nagyon gyorsan elkopnak az új aszfalton. A pilóták közül Toprak Razgatlıoğlu szorgalmazta a leginkább ezt a döntést, amely végül meg is született. Talmácsi Gábor pedig saját Facebook-oldalán kifejtette a véleményét a témával kapcsolatban.

„Szerintem jogos döntés, hiszen a biztonság az első, és így is izgalmas sprintfutamokat láthatnak a nézők, főleg, hogy a versenyzőknek nem is kell spórolni a gumival a verseny elején – fogalmazott a 42 éves exversenyző. – Viszont abszolút megértem azokat, akik tiltakoznak, hiszen a teszten ezt még nem lehetett tudni, mindenki a teljes futamra kalibrálta be a motort, úgy kereste az ideális beállításokat, hogy a gumi kibírja a teljes távot, így ez a munkájuk, mondhatni, ment is a levesbe.”

Talmácsi elsősorban a mezőny másik két Superbike-világbajnokára, Álvaro Bautistára és Jonathan Rea-re utalt. Mind a Ducati, mind a Yamaha versenyzője megjegyezte, hogy a teszten elvégzett munkájuk így kárba veszett, a spanyol motoros pedig azt is hozzátette, hogy nekik kellene alkalmazkodniuk a kialakult helyzethez.

Bautistának és Rea-nek sem tetszik a Razgatlıoğlu által szorgalmazott döntés

„Én mindenesetre biztos vagyok benne, hogy így (is) izgalmas és eseménydús futamok elé nézünk, és jó döntés született, hiszen a biztonság az első, nem lehet balesetet kockáztatni, ha nem megfelelő a gumiabroncs az aszfaltra ekkora igénybevételre” – fejezte be gondolatait a gyorsaságimotoros-vb 125 köbcentiméteres kategóriájának 2007-es győztese.

Hogy a döntés jó hatással lesz-e az izgalmakra, az majd kiderül, mindenesetre a pénteki nap eredményei kifejezetten biztatóak ebből a szempontból. A második szabadedzésen ugyanis az első tizennégy nemhogy 1 másodpercen, de 8 tizeden belül volt: a leggyorsabbnak bizonyuló Alex Lowes és a tizennegyedik Xavi Vierge között mindössze 773 ezred volt a különbség. Ebben a csoportban egyébként Rea nincs benne, hiszen a kedden nagyot bukó brit versenyzőnek 1,055 másodperc volt a lemaradása a tizenhatodik pozícióban.