back to top
2024. május 02. 04:45
KezdőlapMotoGPMarc Márquez: Nem leszek gyorsabb annál, amilyen korábban voltam

Marc Márquez: Nem leszek gyorsabb annál, amilyen korábban voltam

Marc Márquez kijelentette, a fiatal versenyzőknek van egy előnyük a rutinosabbakkal szemben, ő pedig már nem fogja felülmúlni korábbi tempóját. A nyolcszoros világbajnok arra is utalt, hogy mintha csak tegnap lett volna, hogy ő mutatkozott be, és csatázott a sportág legendáival.

Miután kiderült, hogy Marc Márquez a Gresinihez igazol, és idén egy Ducatit fog vezetni, többen is azt gondolták, hogy ezzel visszatérhet a csúcsra, vagy legalább a bajnoki esélyesek közé. A nyolcszoros világbajnok azonban igyekezett mindenkit óvatosságra inteni, és lehűteni a kedélyeket, és egyelőre úgy tűnik, hogy neki volt igaza.

Persze még csak két hétvége telt el, ráadásul a loszaíli és a portimãói pálya sem tartozik a kedvencei közé, de eddig csupán a Portugál Nagydíj sprintfutamán végzett az első háromban. Ráadásul az újonc Pedro Acosta mindkét főversenyen megelőzte őt – igaz, Katarban végül Márquez zárt jóval előrébb. A 31 éves motoros úgy véli, a fiatalabbaknak van egy nagy előnyük a tapasztaltabbakkal szemben.

„Az egyik dolog, hogy amikor az ember fiatalabb, nem tudatosan csinál dolgokat, és ez néha jól sül el – nyilatkozta. – [Amikor idősebb lesz] bizonyos pontokon kicsit konzervatívabbá válik, de nagyobb tapasztalattal fog rendelkezni. Néhányan azt mondják, hogy a »sérülése után erősebb lesz, a több évének köszönhetően«. Nem leszek gyorsabb annál, amilyen korábban voltam, mert amikor az ember fiatalabb, megvan az a plusz. Ugyanakkor persze kicsit jobban fel tudja használni a tapasztalatát, és igénybe is kell venni ezt a rutint. Katarban például nyugodt voltam, ahogyan az előszezonban is. Fogok hibázni, mert emberek vagyunk, és mi vagyunk az egyetlenek, akik kétszer is elkövetik ugyanazt a hibát. Meglátjuk, hogy folytathatjuk-e ezen az úton. Nyilvánvalóan megpróbálunk tanulni a Ducatin belül a legjobb srácoktól.”

Acosta szerint azt csinálta Marc Márquezzel, amit anno ő tett Rossival

Kedden pont Acosta beszélt arról, hogy ugyanazt tette Márquezzel, amit ő csinált újoncként Valentino Rossival. A jelenleg nyolcszoros világbajnok versenyző tizenegy évvel ezelőtt debütált a gyorsaságimotoros-vb királykategóriájában, de úgy érzi, hogy mintha csak tegnap állt volna rajthoz a 2013-as Katari Nagydíjon.

Két napja még én voltam az, aki húszévesen megérkezett, és olyan legendákkal küzdött, mint Valentino, [Jorge] Lorenzo és Dani [Pedrosa], most pedig teljesen fordított a helyzet. Pedro katari versenye [olyan volt, mint amikor] ’13-ban Valentinóval csatáztam, és ugyanezek az összehasonlítások mentek, ahogyan Jorgéval és Danival is. Ez egy újszerű, de jó élmény, és ez a sport természetes folyamata. Mindenkinek megvan a [magas szintű] korszaka, aztán lépésről lépésre új [emberek] érkeznek, fiatal versenyzők, fiatal tehetségek, akik kiszorítják az embert, és eljön az ő idejük.”

Márquez újoncként értelemszerűen a legkisebb MotoGP-tapasztalattal rendelkezett, amikor debütált, emellett ráadásul ő volt a mezőny messze legfiatalabb tagja, és ugyanez mondható most el Acostáról. A mostani mezőnyből viszont már csak Aleix Espargaró mutatkozott be nála régebben, és rajta kívül csak Johann Zarco és Nakagami Takaaki idősebb nála.