back to top
2024. május 03. 19:39
KezdőlapMotoGPAcosta szerint azt csinálta Marc Márquezzel, amit anno ő tett Rossival

Acosta szerint azt csinálta Marc Márquezzel, amit anno ő tett Rossival

Pedro Acosta úgy véli, ha az elmúlt években nem változott volna, akkor már nem lenne a világbajnoki mezőny tagja. A MotoGP újonca kijelentette, szereti a kemény versenyzést, a Marc Márquezzel szemben bemutatott előzéseit pedig honfitársa Valentino Rossi elleni csatáihoz hasonlította.

Pedro Acosta valósággal berobbant a MotoGP-be, és bár azt talán még túlzás kijelenteni, hogy a sportág sztárjává vált, az biztos, hogy nagyon jó úton halad efelé. Az biztos, hogy az első két királykategóriás hétvégéje hazájában is jelentősen dobott a népszerűségén, nem véletlen, hogy kedden szerepelt az Antena 3 népszerű, ’El Hormiguero’ című műsorában, amelyet a Todocircuito.com szerint 4,3 millióan néztek meg.

A 19 éves pilótát sokan Valentino Rossihoz és Marc Márquezhez hasonlítják a tehetsége, valamint a személyisége miatt. Ő azonban inkább saját maga szeretne lenni. Szerintem az új Pedro Acosta vagyok – jelentette ki. – Látom, hogy mennyit változtam, amióta itt vagyok a világbajnokságon. Tizenhat évesen érkeztem, most majdnem húsz vagyok, valami megváltozott.”

Hogy pontosan mi változott, arról nem beszélt részletesen, de az biztos, hogy valamit módosítania kellett. Bár a Moto3-as világbajnokságot első nekifutásra megnyerte 2021-ben, a Moto2-es bemutatkozása messze nem úgy sült el, ahogyan szerette volna. Tavaly viszont már ellentmondást nem tűrő teljesítménnyel ért fel a középső géposztály csúcsára.

„Az első év nagyon jól alakult, a harmadik is, a második nehezebb volt – utalt a 2021 és 2023 közötti időszakra. – Egyáltalán nem illeszkedtem be. Ott volt a kirakós az asztalon, és nem illeszkedtem bele. Most már másmilyen ember vagyok, mint amikor elkezdtem. Ha nem érek meg, akkor kihullottam volna a világbajnokságból, mert nem volt normális, amilyen tempóban a motorokat törtem.”

Ami a MotoGP-t illeti, kiváló versenyzéssel mutatkozott be, Portugáliában pedig megszerezte az első dobogós helyezését a kategóriában. Acosta nem panaszkodhat, hiszen „jól érzem magam, és fizetnek azért, amit csinálok, mi mást akarhatnék még?”. Apropó fizetés: a GasGas pilótája azt is elmondta, mit vásárolt az első komolyabb keresetéből.

„Imádom a furgonomat – árulta el. – Ez volt az első dolog, amit az első világbajnoki fizetésemből vettem. Ez az én kicsikém. Többet takarítom a furgont, mint a házamat. Elmegyek vele a versenyekre, ha közel vannak, és abban alszom. Most már három motorom van, a kerékpár, egy szerszámosláda és egy ágy.”

Acosta úgy óvta a gumit, hogy inkább előzött

Acosta Loszaílban és Portimãóban is remek előzéseket mutatott be, ráadásul mindegyiket tisztán csinálta meg, egyiknél sem merült fel a szabálytalanság gondolata. Pedig leszögezte, hogy „könnyen válok hevessé”, és azt is hangsúlyozta, hogy szereti a kemény küzdelmeket, amelyek a nézőket is szórakoztatják.

Mostanra érzékennyé vált a téma, úgy tűnik, ha összeérünk, az rossz dolog – fogalmazott. – A három év alatt, amióta a világbajnokságon vagyok, soha nem mentem oda a versenyirányításhoz, hogy bemártsak valakit. Mindig igyekszem tartani a távolságot. Ha megelőznek, felpörgök, ezért próbálok mindig előzni, ez fűszert ad a tévének most, hogy unalmasabbak lettek a versenyek. Legalább azoknak az embereknek jó lesz, akik nézik.”

Acosta Katarban és Portugáliában is találkozott Márquezzel, és mindkétszer megelőzte őt a főversenyen. Bár a szezonnyitón aztán visszaesett, így is emlékezetes volt a nyolcszoros világbajnok elleni manővere. A 19 éves motoros szerint azt tette honfitársával, amit anno ő csinált újoncként a sportág akkori legeredményesebb versenyzőjével, Valentino Rossival.

„Marc a barátod, ugye? Mit mondott neked? – kérdezte Pablo Motos műsorvezetőt. – A tévében könnyebbnek tűnik, mint amilyennek tapasztaltam. Ő is megtette Rossival, kicsit én is megtettem vele. Az embernek néha kicsit idegesítőnek kell lennie, ki kell dugnia a fejét, felfordulást kell csinálnia. Néha kicsit bosszantónak kell lenni és felhajtást csapni.”

Acosta lenne az új Rossi? – Olaszországban többen a Doktorhoz hasonlítják az újoncot