back to top
2024. május 02. 04:41
KezdőlapMotoGPA tragikus módon elhunyt Haydent és más amerikai legendákat idézett fel Aleix...

A tragikus módon elhunyt Haydent és más amerikai legendákat idézett fel Aleix Espargaró

Az Amerikai Nagydíj előtt Aleix Espargaró felidézte a gyorsaságimotoros-vb amerikai legendáit. A spanyol versenyző kettő kivételével az összes királykategóriás világbajnokról beszélt néhány szót.

Miután az Argentin Nagydíjat törölték a MotoGP versenynaptárából, ez a hétvége is pihenéssel telik a mezőny számára, jövő héten viszont már változik a helyzet. Jövő héten viszont már ismét megmérkőznek egymással a versenyzők, hiszen az Amerikai Nagydíj következik Texasban, a sokak által kedvelt austini Circuit of the Americas pályán.

Ami a királykategóriát illeti, a pilóták nagy része csak ezen a helyszínen versenyzett az Egyesült Államokban, a kivételt négy motoros jelenti. Maverick Viñales és Jack Miller Indianapolisban is indultak MotoGP-futamon, ahogyan Marc Márquez és Aleix Espargaró is, de ők emellett még Laguna Secában is rajthoz álltak. Imádom Amerikát – nyilatkozta utóbbi. – Az első amerikai utam Laguna Secába vezetett.”

Az Aprilia versenyzője a nagy amerikai legendákról, pontosabban egy részükről is megemlékezett. Először az Egyesült Államok első 500 köbcentis világbajnokát, Kenny Robertset, aki három vb-címe mellett egy új stílust is teremtett. „Az én korszakomban a könyök [aszfalthoz való] hozzáértetése honosodott meg – fogalmazott Espargaró. – Kenny volt az első, aki elkezdte hozzáértetni a térdét.”

Az egész sportágat megváltoztathatta volna, ha beváltja fenyegetését az első amerikai világbajnok

Az Aprilia versenyzője Kevin Schwantz-ot, a Suzuki 1993-es világbajnokát is megemlítette. Kevin egy szenvedélyes srác – jelentette ki. – A Suzukinál töltött időszakom alatt sokat voltunk együtt, és még ma is néha-néha beszélünk telefonon. Még mindig imádja a MotoGP-t. Ő volt az egyik legőrültebb versenyző a mezőnyben a nagyon egyedi vezetési stílusával.”

A Robertset követő két világbajnok, Freddie Spencer és Eddie Lawson kimaradt a felsorolásból, ellentétben Wayne Rainey-vel, aki zsinórban három vb-címe után pont a Schwantz elleni csatában szenvedett súlyos balesetet, aminek következtében lebénult. A Schwantz és Rainey közötti rivalizálás nagyon különleges volt, mert amikor két azonos nemzetiségű versenyző küzd egymás ellen, az mindig speciális kihívás, hasonlóan Dani Pedrosa és Marc Márquez esetéhez” – vélekedett Espargaró.

Schwantz után Kenny Roberts Jr. Volt a következő amerikai királykategóriás világbajnok, aki 2000-ben, szintén a Suzukival ért fel a csúcsra. Arra az évre, amikor megnyerte a bajnoki címet, különösen emlékszem, mert az esőben hihetetlenül gyors volt” – idézte fel Espargaró az 500-as korszak utolsó előtti idényét.

Természetesen nem hagyhatta ki a visszaemlékezésből a legutóbbi amerikai világbajnokot, Nicky Haydent sem, aki 2017-ben tragikus baleset következtében vesztette életét. 2009-ben és 2010-ben márkatársak voltak a Ducatinál, de a 34 éves versenyző azt a pillanatot idézte fel, amely talán a legtöbbeknek megmaradt. „Elég szerencsés voltam ahhoz, hogy versenyezhettem Nicky ellen – mondta. – A valenciai világbajnoki győzelme utáni levezető körére valószínűleg mindenki emlékezni fog. Csodálatos pillanat volt, amelyre szívesen emlékszem vissza.”