2024. április 30. 12:55
KezdőlapSuperbikeRazgatlıoğlu a világ öt legjobb motorversenyzője közé tartozik?

Razgatlıoğlu a világ öt legjobb motorversenyzője közé tartozik?

Shaun Muir úgy véli, Toprak Razgatlıoğlu a világ közvetlen élmezőnyébe tartozik, a MotoGP versenyzőit is figyelembe véve. A gyári BMW csapatfőnöke elárulta, már decemberben olyat láttak, amit a többi pilótájuktól nem.

Az idei év új fejezet kezdetét jelenti Toprak Razgatlıoğlu pályafutásában, hiszen a török motoros tavaly elhagyta eddigi legnagyobb sikereinek helyszínét, a Yamahát, és a BMW-hez igazolt, amely hosszú évek óta várt egy száraz pályán elért futamgyőzelemre. Két hétvége alapján pedig kilehet jelenteni, hogy egyelőre felülmúlja a várakozásokat.

Már az első, ausztráliai hétvégén felállhatott a dobogóra a Superpole versenyen, ám az igazi durranást a következő, barcelonai forduló jelentette, ahol két futamot is megnyert. Ezzel 16 pontra csökkentette hátrányát a tabellán, és ennél is jóval kisebb lehetne a különbség, ha a második Phillip Island-i viadalon nem füstöl el a motorblokkja. Főnöke úgy véli, Razgatlıoğlu szeme előtt immáron a legnagyobb cél lebeg.

Nagyon szűk társaságba repítették Razgatlıoğlut az első BMW-s győzelmei

Szerintem kedden Ausztráliában rájött, hogy meg tudja nyerni a bajnokságot – utalt a szezonnyitó hétvégét közvetlenül megelőző tesztre Shaun Mir, a BMW gyári istállójának csapatfőnöke. – Amikor aláírta a szerződést, nem számított erre, és azt gondolta, hogy legkorábban csak két év múlva harcolhat a vb-címért. Ez megváltozott.”

Azt, hogy Razgatlıoğlu mennyire kiemelkedik a BMW pilótái közül, jól mutatja, hogy egymaga majdnem annyi pontot szerzett, mint három márkatársa összesen. Scott Redding nemrég elismerte, hogy a 27 esztendős motoros egyszerűen jobb nála, és Muir sem fukarkodott a dicsérő szavakkal. Olyannyira, hogy a MotoGP élmenőivel emlegette egy lapon pilótáját.

Redding szerint Razgatlıoğlu jobb versenyző nála, „sokkolóan” hatott rá a török pilóta teljesítménye

„Úgy vélem, Toprak a legjobb öt versenyző között van minden paddockot figyelembe véve – jelentette ki. – Véleményem szerint nagy tehetségről van szó. A legtöbbet ki tudja hozni a motor erősségeiből, és képes kikerülni a gyengeségeket. Ez a különbség. Meg tud csinálni a motoron bizonyos dolgokat, amelyeket mások nem.”

Razgatlıoğlu decemberben vezette először a Yamahát, mivel a Yamaha nem tette lehetővé számára, hogy részt vegyen a jerezi kollektív teszten. A BMW-nek pedig már ekkor kellemes meglepetést okozott. „Nehéz volt összehasonlításokat tenni, mert nem volt más versenyző a pályán – fogalmazott Muir. – Amikor viszont [elemeztük] az adatokat, olyan dolgokat láttunk, amelyeket a másik három pilóta nem tudott. Csapatként először láttuk, mire képes a motoron.”

Razgatlıoğlu menedzsere szerint nem a Superbike-vb jelenlegi éllovasa a legnagyobb ellenfelük