back to top
2024. május 02. 05:09
KezdőlapMotoGPMarc Márquez és Acosta a gyári KTM-nél Binder kárára? – Lorenzo szerint...

Marc Márquez és Acosta a gyári KTM-nél Binder kárára? – Lorenzo szerint lehetséges

Jorge Lorenzo merész kijelentést tett a jövő évi pilótafelállást illetően. Az ötszörös világbajnok kifejtette véleményét Pedro Acostáról, valamint Marc Márquez és Francesco Bagnaia balesetéről, és arra a kérdésre is válaszolt, hogy szerinte ki lesz a MotoGP idei világbajnoka.

Brad Binder az első olyan versenyző volt a MotoGP-ben, akinek papíron egészen 2026-ig biztossá vált a jövője, hiszen a KTM még tavaly meghosszabbította a szerződését a jelenlegi technikai korszak végéig. Azóta Francesco Bagnaia és nemrég Fabio Quartararo is aláírt, ahogyan Fermín Aldeguer is, bár az ő esetében még csak a gyártó hivatalos.

Meglepő fordulat: a problémák ellenére Quartararo hosszabbított a Yamahával

Persze a MotoGP-ben a szerződés sem jelent garanciát, ám Binder esetében nehezen látni, hogy mi indokolná az idő előtti szakítást. Jorge Lorenzo azonban vizionál egy ilyen forgatókönyvet mint lehetőség: a 36 éves exmotoros úgy véli, a KTM meg fogja kísérelni, hogy létrehozzon egy „szupercsapatot” Marc Márquezzel és Pedro Acostával, akár a dél-afrikai versenyző kárára.

Meglepődnék, ha a KTM nem próbálna meg létrehozni egy »álomcsapatot« Acostával – nyilatkozta a MARCA-nak, majd elmondta, hogy Bindert ebben az esetben hol képzelné el. – Sportszakmailag fantasztikus lenne, még akkor is, ha ez azt jelentené, hogy Binder átkerülne a Tech3 GasGashoz. Ugyanakkor, ha van ilyen lehetőség…”

Bár a kijelentés elsőre merésznek tűnik, emlékezhetünk, hogy Lorenzo tavaly az elsők között tippelte meg, hogy Márquez a Ducatihoz fog igazolni. Ezzel a váltással pedig valamelyest változott a tavalyi erőegyensúly, ahogyan Acosta érkezésével is. Az eleje tetszett – értékelte a szezon eddig eltelt részét az ötszörös világbajnok. – Vannak dolgok, amelyek nem változtak, és vannak, amelyek nagyon is. [Jorge] Martín és [Francesco] Bagnaia esetében hasonló szintről lehet beszélni, míg Márquez megérkezett a Ducatival, Acosta a GasGasszal, ketten, akik kicsit módosítják az egyensúlyt.”

Lorenzo elmondta, melyik futamot nyerheti meg Acosta, majd szembesítette őt a hibáival

Lorenzo korábban méltatta Acostát, és Márquezzel együtt a mezőny legtehetségesebb és legambiciózusabb tagjának tartja, akiben megvan a gyilkos ösztön. Még azt is elmondta, hogy szerinte Jerezben önerőből nyerhet. Pedro a mi kategóriánkba tartozik – fogalmazott. – Nagyon emlékeztet a kezdeti Valentino Rossira a 2000-es évekből, vagy rám, [Dani] Pedrosára, [Casey] Stonerre Márquezre. Azonnal nagyon gyors. Mi mindent meg akartunk mutatni, még úgy is, hogy nem tartottuk teljesen kontroll alatt a helyzetet.”

Lorenzo szerint a jelenlegi mezőny tehetségben és személyiségben sem ér fel az ő generációjához

Az idény eddigi legnagyobb port kavaró esete egyértelműen Bagnaia és Márquez portimãói ütközése, amelynek következtében egyikük sem szerzett pontot a főfutamon. Mint ismert, a nyolcszoros világbajnok megelőzte a címvédőt, aki azonban visszabújt mellé, és egymásnak mentek. Lorenzo korábban inkább a gyári Ducati versenyzőjét tartotta felelősnek, és ez a véleménye azóta sem változott.

Lorenzo szerint Marc Márquez egy „nagyon agresszív pilóta”, de a portimãói ütközés nem az ő hibája volt

Véleményem szerint Pecco Portimãóban látta, hogy Martín fog nyerni, hogy Enea Bastianini erős, hogy Maverick Viñales az Apriliával előtte van, és hogy Acosta, egy újonc megelőzte őt – mondta. – Márquez megérkezett a GP23-assal, Bagnaia pedig azt mondta, hogy nem fogja hagyni őt előzni. Mivel nem tudta jól kontrollálni az érzelmeit, kissé kockázatos döntést hozott, aminek következtében mindketten a földön kötöttek ki. Szokatlan hiba Bagnaia részéről, aki, úgy tűnik, mindig kézben tartja a helyzetet.”

Lorenzónak azt a kérdést is feltették, hogy szerinte ki lesz az idei év világbajnoka. „Túl korán van, de Martínt nagyon erősnek látom – jelentette ki honfitársáról. – Már egy évvel ezelőtt is az volt, a nyers sebességet illetően talán benne valami több van, és ha mentálisan javul, akkor mindenki számára nehéz lesz kézben tartani a helyzetet.”