back to top
2024. április 30. 13:28
KezdőlapMagyarokA motoros Le Mans-i 24 órás versenyre készül az új magyar csapat

A motoros Le Mans-i 24 órás versenyre készül az új magyar csapat

A Moto Jungle Racing célja, hogy jövőre teljes szezont fusson az endurance-világbajnokságon. Az újonnan alakult magyar csapat idén a sorozat egyetlen futamán fog rajthoz állni.

Nemrég került sor a Moto Jungle Racing nevű új magyar alakulat bemutatójára. Az eseményen az MTI beszámolója szerint Horváth László, a csapatvezető kijelentette, hogy jövőre teljes szezont szeretnének futni a motoros endurance-világbajnokságon. Horváth felvázolta a terveiket, melyek alapján idén még csak a sorozat utolsó állomásán akarnak rajthoz állni, amelyre próbaversenyként tekintenek.

„A 2026-os idényben már az eredménylista első felébe is szeretnénk odaérni, és a terveink között szerepel arra az évre Magyarországra hozni egy világbajnoki futamot, valamint megépíteni egy elektromos versenymotort, amellyel elsőként szeretnénk teljesíteni egy 24 órás viadalt” – tette hozzá Horváth.

A csapat eddig két pilótáját jelentette be. Egyikük az a Sebestyén Péter, aki többek között a gyorsaságimotoros-vb 125 köbcentis kategóriájában, illetve a Superbike- és a Supersport-világbajnokságon is kipróbálta magát. Sebestyén a bemutatón elmondta, hogy bár az endurance-versenyzésben még nem rendelkezik tapasztalattal, és másfél évet kihagyott, versenyzésre késznek érzi magát. A 29 éves pilóta kiemelte, örül annak, hogy egy ilyen istálló jött létre Magyarországon.

Sebestyén egyik váltótársa pedig az a Molnár Gergő lesz, aki tavaly bajnok lett az Alpok-Adria sorozat STK600-as kategóriájában. Molnár is megemlítette, hogy az eddigi pályafutása során elsősorban sprintversenyeken indult, de felkészültnek érzi magát a feladatra.

A sajtótájékoztatón Szabó Henrik, a HUMDA stratégiai igazgatója leszögezte, hogy a Moto Jungle Racing élvezi az ügynökség támogatását. „A financiális és a szakmai hátteret kívánjuk biztosítani, ezzel pedig azt, hogy a csapat céljai megvalósíthatók legyenek – nyilatkozta Szabó. – Később erre a csapatra alapozva szeretnénk azon dolgozni, hogy a jövőben más motoros versenysorozatokban, így a MotoGP-ben és a Superbike-világbajnokságon is szerepelhessen magyar csapat.”

A Moto Jungle Racing egy BMW M1000RR-t fog használni az idei szezonban, amely a csapatbemutatón is ott volt. Az alakulat az endurance-világbajnokságon a 713-as rajtszámmal fog versenyezni a Facebook-oldala tanúsága szerint, mivel a csapatvezető édesapja is ezzel a számmal ment korábban.

Moto Jungle Racing, 2024, sajtótájékoztató
Fotó: MTI/Lakatos Péter

Különben az endurance-világbajnokság egy nagy múltra visszatekintő sorozat, amelynek az idei naptárjában négy forduló szerepel. A mezőny tagjai először a Le Mans-i 24 órás versenyen, majd sorrendben a Spái 8 órás, illetve a szintén 8 órás Szuzukai futamokon, végül pedig a talán legnagyobb presztízzsel rendelkező 24 órás Bol D’Or nevű viadalon mérik össze a tudásukat. Utóbbinak a Circuit Paul Ricard versenypálya a helyszíne, ahol a tervek szerint 2024-ben a Moto Jungle Racing is feltűnik majd. Egyébként a tavalyi idény egyes futamain Kovács Bálint személyében egy magyar pilóta is rajthoz állt.