back to top
2024. május 08. 14:34
KezdőlapMotoGPLorenzo szerint a jelenlegi mezőny tehetségben és személyiségben sem ér fel az...

Lorenzo szerint a jelenlegi mezőny tehetségben és személyiségben sem ér fel az ő generációjához

Jorge Lorenzo szerint a MotoGP-nek jót tennének az intenzív rivalizálások, ám kijelentette, ha a versenyzők személyisége ezt nem teszi lehetővé, akkor nem lehet erőltetni. Az ötszörös világbajnok úgy véli, az ő korában sokkal inkább megvolt a gyilkos ösztön a mezőny tagjaiban, míg szerinte a mostaniban csak ketten jelentenek kivételt.

Az elmúlt évtizedben rengeteget változott a MotoGP. Persze ilyenkor a legtöbben a technikai fejlődést szokták megemlíteni, és alighanem valóban ez a legfontosabb, de messze nem ez az egyetlen tényező. Manapság ugyanis sokan hiányolják az igazán kemény rivalizálásokat, amelyek adott esetben botrányba fulladnak.

Ez előző két évben egyaránt a valenciai szezonzárón dőlt el a királykategória egyéni világbajnoki címe, és bár a pályán voltak emlékezetes pillanatok, Francesco Bagnaiának a Fabio Quartararo és a Jorge Martín elleni párharcára sem volt jellemző az ellenségeskedés. Jorge Lorenzo idejében azonban ez egészen más volt, és ő manapság is szívesen látna ilyesmit.

Lorenzo elárulta, most boldogabb, mint MotoGP-versenyzőként volt

Nagyon kiállok az ilyen rivalizálások mellett – nyilatkozta a Mundo Deportivónak. – Ezek a párharcok arra késztetik a nézőket, hogy még többet akarjanak, hogy látni akarják a futamokat és az egész versenyhétvégét. Ez történt Alain Prosttal és Ayrton Sennával a Forma–1-ben, ez történt Àlex Crivillével és Mick Doohannel ebben a bajnokságban, és ez tapasztalható a Barcelonával és a Real Madriddal a labdarúgásban. Megtörtént velem, Valentino Rossival, Marc Márquezzel és Dani Pedrosával. Az emberek nem akarják látni, hogy a versenyzők gyűlölik egymást, 1de nagyon intenzív rivalizálást igen. Ennek viszont természetesen kell jönnie. A pilótáknak meg kell őrizniük a személyiségüket. Szóval, ha ez a mai versenyzőknél nem működik, akkor nem működik.”

A számokat nézve kifejezetten sikeres mezőnyről van szó, hiszen a pilóták között összesen 26 világbajnoki cím oszlik meg, és tizenhatan mondhatják el magukról, hogy legalább egy királykategóriás győzelemmel rendelkeznek. Lorenzo ennek ellenére úgy gondolja, hogy az ő generációja bizonyos szempontból jobb volt a jelenleginél.

A sportág fejlődik, a technológia pedig egyre lényegesebb, így a versenyzők fizikai szempontból egyre felkészültebbek – ismerte el. – Ami a tehetséget, az ambíciót és a gyilkos ösztönt illeti, a jelenlegi pilótákban talán ez nincs meg, leszámítva Marc Márquezt és Pedro Acostát, akik mindig győzni akarnak. Ezzel együtt a jelenlegi mezőny rendelkezik a legtöbb győztessel a történelemben, Ami viszont a tehetséget, a személyiséget és az ambíciót illeti, szerintem nem [a legjobb]. A miénk nagyon erős generáció volt.”

Lorenzo elmondta, melyik futamot nyerheti meg Acosta, majd szembesítette őt a hibáival

Amikor a csúcson volt, Márqueznek része volt emlékezetes és akár botrányos párharcokban. Acosta ezt egyelőre nem mondhatja el magáról, de nem kizárt, hogy ebből a szempontból is felpezsdíti majd a MotoGP-t. Korábban mindenesetre úgy fogalmazott, hogy nem azért jön a legmagasabb géposztályba, hogy barátokat szerezzen. Ő egy fiatal, tehetséges és ambiciózus versenyző, egy »gyilkos« – vélekedett honfitársáról Lorenzo. – [Sikerre] éhes. Hisz benne, hogy megérdemli a győzelmet, és a legjobb akar lenni. Ez a különbség a bajnokok és a nagyszerű pilóták között.”