back to top
2024. május 02. 07:02
KezdőlapMotoGPHivatalos: többségi részesedést szerzett a MotoGP-ben a Forma–1-et birtokló Liberty Media

Hivatalos: többségi részesedést szerzett a MotoGP-ben a Forma–1-et birtokló Liberty Media

A MotoGP és a Superbike-világbajnokság egyaránt a saját honlapján számolt be arról, hogy a Liberty Media felvásárolta a két sorozat kereskedelmi jogait birtokló szervezetet, a Dorna Sportsot. Mindez azonban a menedzsment összetételén nem változtat.

Múlt héten a nemzetközi sajtóban felröppent a hír, hogy a Forma–1 kereskedelmi jogait birtokló Liberty Media felvásárolhatja a MotoGP-t és a Superbike-vb-t irányító Dorna Sportsot. Ráadásul nem csupán a Bridgepoint által birtokolt 39 százalékot, hanem ennél nagyobb részesedést. A hírt magyar idő szerint késő délelőtt megerősítették.

A két sorozat hivatalos honlapjain megjelent cikk értelmében a Liberty Media körülbelül 86 százaléknyi részesedést szerzett a Dornában, a maradékot pedig továbbra is a menedzsment tagjai birtokolják. A tranzakció összege a Dorna 4,2 milliárd eurós vállalati értékét, valamint a 3,5 milliárd eurós saját tőkeértékét tükrözi. A tranzakció lezárása után a meglévő adósságállomány várhatóan fennmarad.

Hamarosan jöhet a bejelentés, a Forma–1-et birtokló cég veszi át a MotoGP irányítását

Ami a menedzsment összetételét illeti, a Dornát 1994 óta vezérigazgatóként irányító Carmelo Ezpeleta továbbra is marad a posztján, ahogyan a felső vezetés többi tagja is. Hogy ez hosszú távon milyen hatással lesz a sorozatokra, azt egyelőre nehéz megmondani, mindenesetre a Liberty Media a Forma–1 2016-os felvásárlása óta jelentős gazdasági fejlődést ért el mind magára a sorozatra, mind az abban szereplő csapatokra nézve.

Nagyon örülünk, hogy a MotoGP felvásárlásával bővíthetjük az élő sport- és szórakoztatóipari eszközökből álló portfóliónkat – nyilatkozta Greg Maffei, a Liberty Media elnök-vezérigazgatója. – A MotoGP egy olyan globális bajnokság, amely hűséges, lelkes rajongótáborral, magával ragadó versenyzéssel és magas forgalmat generáló pénzügyi profillal rendelkezik. Carmelo és csapata nagyszerű sportlátványosságot hozott létre, amelyet szélesebb globális közönség számára is kiterjeszthetünk. Az üzletágnak jelentős felfelé ívelő potenciálja van, és szándékunkban áll továbbfejleszteni a sportágat a MotoGP szurkolóinak, csapatainak, kereskedelmi partnereinek és részvényeseinknek.”

Ez a tökéletes következő lépés a MotoGP fejlődésének szempontjából, és izgatottan várjuk, mit hoz a jövő a Dorna, a MotoGP-paddock és a rajongók számára – ezek már Ezpeleta szavai. – Büszkék vagyunk arra a globális sportágra, amelyet kifejlesztettünk, ez a tranzakció pedig igazolja a sportág igazolja a sportág értékét és növekedési potenciálját. A Liberty Media hihetetlen sikereket ért el a sporttal kapcsolatos eszközök fejlesztésében, és nem is kívánhatnánk jobb partnert a MotoGP rajongótáborának világszerte történő bővítéséhez. A felvásárlás várhatóan 2024 év végéig befejeződik, ez a különböző versenyjogi és külföldi beruházási jogi hatóságok engedélyeitől és jóváhagyásaitól függ.”