back to top
2024. május 04. 15:33
KezdőlapMotoGPHamarosan jöhet a bejelentés, a Forma–1-et birtokló cég veszi át a MotoGP...

Hamarosan jöhet a bejelentés, a Forma–1-et birtokló cég veszi át a MotoGP irányítását

Megbízható sajtóértesülések szerint a hét elején hivatalossá válik, hogy a Forma–1-et irányító Liberty Media felvásárolja a Dorna Sportsot, a MotoGP kereskedelmi jogainak tulajdonosát. A hírek több mint 4 milliárd euróról szólnak, de a végső összeg állítólag ennél is magasabb lesz.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, múlt héten felröppent a hír, miszerint a Forma–1-et irányító Liberty Media felvásárolhatja a MotoGP-t, pontosabban a sorozat kereskedelmi jogait birtokló Dorna Sportsot. Ráadásul a korábbi pletykákkal ellentétben itt már nemcsak a Bridgepoint nevű magántőke-vállalat 39 százalékáról volt szó, hanem egy ennél nagyobb csomagról.

Nos, az általában megbízható Sky News értesülései szerint már nagyon közel van a bejelentés. A brit portál azt írja, hogy a hír a szerdai nap előtt hivatalossá válik, de ez akár már hétfőn is megtörténhet. Greg Maffei, a Liberty Media vezérigazgatója ugyanis Madridba tesz látogatást, és ott közölheti a nyilvánossággal a felvásárlást.

A Forma–1-et irányító Liberty Media lehet a MotoGP új tulajdonosa

Ennek értéke pedig a hírek szerint 4 milliárd eurónál, azaz mintegy másfél billió forintnál is több, ráadásul a végső összeg még ennél is magasabb lehet. Mindez kiemelkedő megtérülést hozhat a Bridgepoint számára, amely még 2006-ban vásárolta be magát a MotoGP-be, állítólag 500 millió euró értékben. Hat évvel később tulajdonjogának egy részét eladta a Canada Pension Plan Investment Boardnak, a részvények maradékát pedig a Dorna Sports menedzsmentje birtokolja. 2019-ben egyébként 2,5 milliárd dollárra becsülték a Dorna értékét, amikor a Bridgepoint egyik alapjából a másikba került át a részesedés.

Ez az üzlet az elmúlt évek legnagyobb jelentőségű megállapodása a motorsportban, hiszen így a négykerekű után a kétkerekű csúcskategória is a Liberty Media kezébe kerül. Ez pedig lehetőséget teremt különböző pénzügyi szinergiák létrehozására. Egy meg nem nevezett motorsportvezető szerint az amerikai vállalat megismételné az F1-ben elért üzleti sikert.

A Liberty Media 2016-ban vásárolta meg a Forma–1-et 8 milliárd, és a sportág értéke azóta jelentősen megnőtt, ahogyan az abban szereplő csapatoké is. Nagy kérdés viszont, hogy nem indul-e versenyjogi vizsgálat, és nem zajlik-e le olyasmi, mint 2006-ban, amikor a CVC Capital Partnerst arra kényszerítették, hogy szálljon ki a MotoGP-ből, miután bevásárolta magát az F1-be. A Bridgepointnál egyébként nem kívántak nyilatkozni az ügyben, míg a Liberty Media nem reagált a sajtó megkeresésére.