2024. április 27. 15:12
KezdőlapMotoGPA Forma–1-et irányító Liberty Media lehet a MotoGP új tulajdonosa

A Forma–1-et irányító Liberty Media lehet a MotoGP új tulajdonosa

Értesülések szerint a Forma–1-et birtokló Liberty Media lesz a MotoGP kereskedelmi jogaival rendelkező Dorna új tulajdonosa. Az erről szóló megállapodást napokon belül bejelenthetik.

Ahogy már korábban beszámoltunk róla, a Forma–1-et irányító Liberty Media szeretné megvásárolni a MotoGP kereskedelmi jogait birtokló Dornát, amelynek a lehetséges eladását a cég vezérigazgatója is megerősítette.

A Forma–1 tulajdonosa vásárolhatja meg a MotoGP kereskedelmi jogait

A Financial Times értesülései szerint a Liberty Media minden eddiginél közelebb került a célja megvalósításához. Ugyanis a gazdasággal és pénzüggyel foglalkozó lap szerint az amerikai vállalat „exkluzív tárgyalásokat folytat” erről az üzletről, azaz mostanra a többi lehetséges vásárló kikerült a képből. Az Autosport pedig egyenesen arról számolt be, hogy hetekkel ezelőtt véglegesítették a megállapodást. A vételár 4 milliárd euróra rúghat, és akár már néhány napon belül bejelenthetik a tulajdonosváltást.

Egyébként kettőt megneveztek a többi érdeklődő közül. A Financial Times szerint kifejezte a vásárlási szándékát a TKO nevű médiakonszern, amelynek a nevéhez kötődnek a pankráció és az MMA talán legnevesebb sorozatai, a WWE és a UFC. Beállt a sorba a Qatar Sports Investments is, amely egyebek mellett a Paris Saint-Germain sportklub tulajdonosa.

A korábbi hírek még csak arról szóltak, hogy a Dorna részvényeinek harminckilenc százaléka – ennyit birtokol a Bridgepoint nevű befektetési alap – cserélhet gazdát. Azonban legutóbb már megpendítették, hogy végül akár egy ennél nagyobb csomag képezheti az üzlet tárgyát. Az adásvételről semelyik érintett sem kívánt nyilatkozni.

Érdekes kérdés még ezzel az üzlettel kapcsolatban, hogy vajon mit szólnak majd hozzá a hatóságok. Ugyanis felmerülhet, hogy így a Liberty Media a piac túlzottan nagy részét tudná irányítani. James Killick, egy versenyjogra szakosodott ügyvéd szerint „elég valószínű”, hogy az Amerikai Egyesült Államokban és az Európai Unióban is vizsgálat fog indulni.

„Meg lennék lepve, ha a versenyszabályozással foglalkozó hivatalok nem néznék ezt meg – mondta Killick. – A kérdés, hogy változott-e a piac?” A jogász ezzel arra utalt, hogy 2006-ban az Európai Uniói a MotoGP eladására kényszerítette az akkori tulajdonos CVC Capital Partnerst, miután a cég megvásárolta a Forma–1-et.