back to top
2024. május 05. 15:32
KezdőlapMotoGPMegerősítették, hogy jelentős változás történhet a MotoGP-t irányító szervezetnél

Megerősítették, hogy jelentős változás történhet a MotoGP-t irányító szervezetnél

Októberben az El Confidencal szellőztette meg, hogy a Dorna Sport, a MotoGP – illetve többek között a Superbike-világbajnokság – kereskedelmi jogait birtokló vállalat legnagyobb tulajdonrésszel rendelkező befektetője megválhat a részvényeitől. A hírek szerint a Bridgepoint nevű cég körülbelül 2 millió eurót szeretne kapni a részesedéséért.

Nemrég újra felerősödött az erről szóló pletyka, amikor a Dorna 420 millió euró összértékű osztalékot fizetett ki a tulajdonosainak. Ezek a hangok pedig Carmelo Ezpeletához, a cég vezérigazgatójához is eljutottak, aki egy interjúban megerősítette, hogy helytálló a spanyol lap értesülése.

„A jeleket nem lehet teljesen eltakarni, szóval igen, meg tudom erősíteni a [lehetséges eladásról szóló] pletykákat. Bármikor bármi megtörténhet. Abban biztos vagyok, hogy ha lesz új tulajdonos, tetszeni fog neki a termékünk.”

A Bridgepoint eladási szándéka mögött valószínűleg a MotoGP sikeressége áll, hiszen jó eséllyel most arányosan többet kapnának a részvényeikért, mint amennyiért vették őket. A sorozat iránt az elmúlt évben jelentősen nőtt az érdeklődés, amit jól mutat a nézőszámok helyenként drasztikus megugrása. A cég egyszer már korábban, 2018-ban is fontolgatta, hogy kiszáll a Dornából, a királykategória körül akkor fellépő negatív folyamatok miatt.

Fényes jövő előtt áll a MotoGP? – közzétették az idei versenyek látogatószámait

„Azt egyébként nagyon szeretném tudni, hogy ki terjesztette el ezt a hírt. Minden nap két vagy három hívást kapok a bankoktól, azt kérdezgetik tőlem, hogy igazak-e az eladásról szóló hírek. Azonban a bankok nem vásárolni akarnak, dehogy, ők közvetítőnek ajánlkoznak az eladási folyamathoz” – nevetett Ezpeleta. A La Repubblica által készített interjúból az is kiderült, hogy egy meg nem nevezett nagy üzleti csoport már fel is tűnt a színen mint lehetséges vásárló.

„Készen állunk arra, hogy tovább folytassuk a munkát a jelenlegi részvényeseinkkel, de ha távozni akarnak, akkor menjenek csak..” A barcelonai sportvezető leszögezte, hogy ők minden kimenetelre „fel vannak készülve”, és akár lesz eladás, akár nem, a Dorna az eddig megszokott rendszerben fog tovább működni.

„Jelenleg a Dorna részvényeinek húsz százaléka a dolgozók kezében van, ennek a többségét egyébként én birtoklom. A részvények harminckilenc százaléka a Bridgepoint Capitalé, harmincnyolc pedig a CPP Investment Boardé” – mondta Ezpeleta. Előbbi cég egy brit befektetési alap, utóbb pedig a kanadai nyugdíjalapokat felügyelő vállalat.

„Átlagosan egy kockázati tőkealap egy tulajdonánál úgy négy-öt évig szokott kitartani, de minden szabálynak megvannak a maga kivételei. Az első befektetőinkkel 1998 és 2006 között, tehát nyolc évig dolgoztunk együtt. Ezután érkezett meg a Bridgepoint, ez a vállalaton belüli belső változtatásokhoz vezetett, és aztán így ők már velünk vannak tizenhét éve.”

Kell egy határ: a MotoGP gyártói megálljt parancsolnak az erőltetett menetnek