back to top
2024. május 02. 17:23
KezdőlapMotoGPA Forma–1 tulajdonosa vásárolhatja meg a MotoGP kereskedelmi jogait

A Forma–1 tulajdonosa vásárolhatja meg a MotoGP kereskedelmi jogait

Értesülések szerint a Forma–1-et birtokló Liberty Media azt tervezi, hogy megvásárolja a Dorna részvényeinek jelentős részét. A spanyol vállalat többek között a MotoGP kereskedelmi jogainak is a tulajdonosa. 

A Liberty Media 2017-ben vette át a Forma–1 irányítását Bernie Ecclestone-tól, és azóta jelentősen növelni tudta a sorozatra irányuló figyelmet. Ennek következtében az előző év elején a Forbes ezt a céget értékelte a legtöbbre a „sport-nagyhatalmak” közül.

A közeljövőben pedig egy másik szériára, a MotoGP-re is szeretné rátenni a kezét, legalábbis az Expansión szerint. A spanyol lap arról értesült, hogy a Liberty Media tárgyalásokat folytat a Bridgepointtal a Dornában való részesedésük megvásárlásáról. A befektetési alapé a sorozat kereskedelmi jogait birtokló spanyol cég részvényeinek harminckilenc százaléka, és ezzel a magáénak tudhatja a legnagyobb tulajdonrészt.

A hírek szerint a Bridgepoint azt közölte a Liberty Mediával, hogy 4 milliárd euróra értékeli a Dorna Sportsot, bár formálisan eddig még nem kínálta eladásra a részesedését.

Az Expansión írta meg azt is, hogy az Amazon, a Netflix és a Disney is érdeklődését fejezte ki a Bridgepoint részvényeinek megvásárlását illetően. A streaming-szolgáltatók mellett a Carlyle vagyonkezelő, illetve a CVC és a KKR kockázatitőke-alapkezelők is figyelemmel követik a folyamatokat.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a Dorna vezérigazgatója, Carmelo Ezpeleta decemberben megerősítette a lehetséges eladásról szóló híreket. Egyébként a szakértők szerint annak ellenére, hogy a Liberty Media nem tervezi a Forma–1 eladását, az Európai Unió Versenypolitikai Főigazgatósága nem akadályozná meg az üzletet.

Megerősítették, hogy jelentős változás történhet a MotoGP-t irányító szervezetnél

A Dorna bevételei több forrásból származnak, a végösszeg többek között a pályák által a futamrendezés lehetőségéért fizetett díjakból, a televizós szerződésekből, és a szponzorációból, illetve egyéb más hirdetésekből áll össze.