back to top
2024. május 03. 00:47
KezdőlapMotoGPBiaggi szerint Bagnaia nem számított arra, amire „csak Marc Márquez képes”

Biaggi szerint Bagnaia nem számított arra, amire „csak Marc Márquez képes”

Max Biaggi szerint egyenlő arányban oszlik meg a felelősség Francesco Bagnaia és Marc Márquez között a Portugál Nagydíjon bekövetkezett balesetet illetően. Az 52 éves exversenyző márkanagykövetként az Aprilia helyzetéről is kifejtette véleményét.

Bár már egy hete történt, a közvéleményt még mindig foglalkoztatja Francesco Bagnaia és Marc Márquez balesete. A Ducati pilótái a Portugál Nagydíj hajrájában, három körrel a vége előtt ütköztek össze, miután a nyolcszoros világbajnok megtámadta a címvédőt, de lecsúszott az ívről, a gyári istálló versenyzője pedig visszabújt mellé, de a Gresini motorosa lezárta az ívet.

A sportfelügyelők versenybalesetnek minősítették az incidenst, vagyis úgy ítélték meg, hogy egyikük sem hibáztatható lényegesen nagyobb mértékben a másiknál. A legtöbben osztják ezt a véleményt, és a közmegegyezés szerint mindketten tehettek volna többet a bukás elkerüléséért. Max Biaggi szintén nem tört pálcát egyikük feje felett sem.

Lorenzo szerint Marc Márquez egy „nagyon agresszív pilóta”, de a portimãói ütközés nem az ő hibája volt

„Azt gondolom, hogy versenybaleset volt, és egyik oldalon sem volt szándékosság – nyilatkozta az olasz Sky-nak. – Marc megpróbált előzni abban a balkanyarban, és meglepte Peccót, aki szerintem helyesen vágott vissza, mert bárki megtette volna, hogy megpróbáljon ismét előrekerülni. Azonban talán nem számított rá, hogy Márquez ennyire gyorsan visszajön, amire csak ő képes. Bagnaia rosszkor volt rossz helyen, sajnos mindketten buktak. Kár érte a helyezés szempontjából, de azt mondanám, hogy a felelősség fele-fele arányban oszlott meg.”

Bagnaia többet tehetett volna a balesetük elkerüléséért, mint Marc Márquez?

Biaggi összesen hatszoros világbajnoknak mondhatja magát a különböző kategóriákban. Ebből négyet a gyorsaságimotoros-vb 250 köbcentis géposztályában, kettőt pedig a Superbike-világbajnokságon szerzett. Az 1997-es kivételével mindegyiket az Apriliával érte el, így adta magát, hogy később a márka nagykövetévé váljon.

Ebben a minőségében fejtette ki véleményét a noalei gyártó eddigi szerepléséről. A gyári Aprilia eddig két sprintdobogóig jutott, miután Katarban Aleix Espargaró, Portugáliában Maverick Viñales szerepelt sokkal jobban a másiknál. Utóbbi ráadásul megnyerte a szombati versenyt, így tulajdonképpen ő az első, aki a MotoGP-korszakban három különböző gyártóval győzött, másnap viszont a váltóhiba végül a bukását okozta.

Viñales elmagyarázta, hogy mi okozta a bukását, és egyben a kiesését a portimãói főfutamon

„Hiányzott a teljesség a csapattól, mert Aleix Espargaró jól kezdett Katarban, Viñales pedig Portugáliában [ment jól] – fogalmazott Biaggi. – Ugyanakkor nagyszerű dolgokat mutattak, hiszen Aleix loszaíli és Maverick portimãói dobogója két jó jel a versenyképességet illetően. Ott volt a nullázás a múlt hétvégi hosszú futamon egy technikai probléma miatt, amire Viñalesnek nem volt szüksége, és ez kicsit aggasztó. Reméljük, hogy gyorsan megoldjuk, hogy ezzel a morálját is helyreállítsuk a versenyzőnek, akinek kiváló hétvégéje volt. Nekünk azt mondták, hogy a váltóval volt gond, nem tudjuk, hogy konkrétan mi volt az. Ha ez nem lett volna, akár a győzelemért is küzdhetett volna, mert ez már a rajttól kezdve hátráltatta.”