2024. április 27. 12:26
KezdőlapMotoGPBagnaia többet tehetett volna a balesetük elkerüléséért, mint Marc Márquez?

Bagnaia többet tehetett volna a balesetük elkerüléséért, mint Marc Márquez?

Jack Miller bizonyos szempontból számított rá, hogy Francesco Bagnaia és Marc Márquez előbb-utóbb kiütik egymást a Portugál Nagydíjon, míg Aleix Espargaró szerint a címvédőt valamivel nagyobb felelősség terheli. Davide Tardozzi, a gyári Ducati csapatmenedzsere kijelentette, sikerült lezárniuk az ügyet.

Több emlékezetes momentumot, illetve teljesítményt szolgáltatott a Portugál Nagydíj, de ha egyet kellene kiemelni, a többség talán a mezőny két legeredményesebb versenyzője, Marc Márquez és Francesco Bagnaia közötti balesetét mondaná. A Ducati két pilótája három körrel a vége előtt ütközött össze, aminek következtében mindketten elestek, és egyikük sem szerzett pontot.

Közvetlenül előtte a nyolcszoros világbajnok volt az, aki megtámadta a címvédőt, és be is bújt mellé, ám lecsúszott az ívről, így a gyári Ducati motorosa visszament mellé. Mivel egyikük sem engedett, összeértek, és megtörtént a baj. Ugyanakkor ennek már korábban megvolt az előszele, hiszen a futam elején is volt köztük kontakt, így Jack Millert nem érte meglepetésként az, ami végül bekövetkezett.

Marc Márquez szerint Bagnaia felesleges agresszivitása miatt ütköztek össze a portimãói főfutamon

A futam elején, amikor kijöttünk az ötös kanyarból, ők ketten nagyon is összecsaptak – nyilatkozta. – Az ötös kanyarból kijövet ütköztek egymással, és a hatos kigyorsításánál valószínűleg háromszor-négyszer összeértek. Minden egyes alkalommal, amikor egymásnak mentek, a kívül lévő elvesztette az elejét, a belül lévő pedig majdnem highside-ot produkált. Én hátul voltam, nyilván próbáltam menni a bollyal, és arra vártam, hogy elrepüljenek előttem. Egyáltalán nem volt szeretetteljes. Az elején mindannyian keményen hajtottak, ahogyan én is, de a végén nyilvánvalóan mindenkinek túlmelegedett [a gumija]. Ezen a pályán nehéz szépen előzni, és sajnálatos, ami történt, de ilyen a versenyzés, és biztos vagyok benne, hogy ezek a fiúk újra harcba szállnak majd Texasban.”

Bagnaia nem ért egyet Márquezzel, szerinte „nem volt kockázatos” az ütközésüket okozó manőver

A sportfelügyelők végül versenybalesetnek minősítették az incidenst, és a közvélemény nagy része egyetért az ítélettel. Aleix Espargaró sem vitatkozik a döntéssel, de azért megjegyezte, hogy szerinte nem fele-fele arányban oszlik meg a felelősség a két érintett között. Láttam a visszajátszásban – kezdte. – Szerintem versenybaleset volt. Ez mindig egy nehéz kanyar. Ugyanakkor szerintem Pecco hagyhatott volna kicsit több helyet Marcnak, hogy elkerülje az összeérést.”

A Ducati vezére is elmondta véleményét Bagnaia és Marc Márquez drámai ütközéséről

Enea Bastianini szintén csak az ismétlést látta, hiszen az egész futamon gyorsabb volt csapattársánál és így Márqueznél is. A verseny második helyezettje nem igazán akart állást foglalni, így diplomatikusan fogalmazott. Nem tudom, mi történt valójában – jelentette ki. – Azonban csatázás közben mindig nehéz előzni, és előfordulhat ilyen összeérés.”

Végre a Ducati mérnökzsenije is megszólalt Bagnaia és Marc Márquez portimãói ütközéséről

Hogy ez az első összecsapása volt Bagnaia és Márquez későbbi háborúskodásának, vagy csupán egyszeri kisiklásról van szó, azt majd az idő eldönti. Mindenesetre a gyári Ducati csapatmenedzsere úgy véli, a mostani eset végére sikerült pontot tenniük. Kétségtelenül versenybaleset volt – vélekedett Davide Tardozzi. – Persze bizonyos helyzetekben jobb lenne higgadtabbnak lenni, de mindkét pilóta megmagyarázta, így azt hiszem, ez megoldódott, és kézfogással zárult.”

Lorenzo szerint Marc Márquez egy „nagyon agresszív pilóta”, de a portimãói ütközés nem az ő hibája volt