2024. április 27. 11:54
KezdőlapMotoGPSzerencsésnek tartja magát Raúl Fernández az „ostoba” bukása után

Szerencsésnek tartja magát Raúl Fernández az „ostoba” bukása után

Raúl Fernández úgy véli, jó tempót produkált a Portugál Nagydíjon bekövetkezett balesete előtt, és elnézést kért csapatától. Miguel Oliveira szerint a futam elején történtek nélkül még jobb eredményt érhetett volna el, de kijelentette, erre mindenképpen lehet építeni.

Felemásan alakult a Portugál Nagydíj a Trackhouse versenyzőinek, hiszen Raúl Fernández célba sem ért, Miguel Oliveira viszont kilencedik lett, így 7 pontot szerzett csapatának. Mindez nagy kontrasztot mutat, pedig az időmérőn mindössze 63 ezred választotta el a tizenötödik helyet megszerző portugál pilótát a mögötte végző csapattársától.

A sprintfutamon ráadásul utóbbi szerepelt jobban, de tizedik helyével épphogy lemaradt a pontszerzésről. Másnap ez is összejöhetett volna, de közvetlenül azután, hogy feljött a tizennegyedik pozícióba, a 4. körben elesett, és feladta a futamot. Szavai alapján arra lehet következtetni, hogy szerinte akár rosszabbul is járhatott volna.

Szerencsés vagyok, hogy rendben vagyok – nyilatkozta. – Őszintén szólva nagyon ostoba bukás volt, egy újonchiba. A pályabejáráson azt mondtam a versenymérnökömnek, hogy ebben a kanyarban nyugodtnak kell lenni, amikor az ember kicsit lecsúszik az ívről, és ez nekem nem sikerült. Addig jól éreztem magam a motoron, jó volt a tempóm, 39.2-es kört motoroztam. Ugyanakkor a futam elején talán kicsit túlságosan is ambiciózus voltam. Láttam, hogy megvan a tempónk, közeledtem [az előttem lévőkre], de hibáztam. Szeretnék bocsánatot kérni a csapattól. Nem jó így indítani a szezont, de ez még csak a kezdet. Biztos, hogy több lehetőségünk is lesz, két hét múlva pedig a COTA-n leszünk, egy olyan pályán, amelyet nagyon kedvelek. Szóval most el kell felejtenünk ezt a vasárnapot, és az Egyesült Államokra kell koncentrálnunk.”

Fernándezzel ellentétben Oliveirának sikerült célba érnie, és ez a hajrában történt bukások miatt a kilencedik helyet jelentette számára. Ugyanakkor ő sem lehet maradéktalanul elégedett, hiszen nem sokkal a rajt után bajba került, és enélkül akár még jobb eredményt is elérhetett volna. Ugyanakkor leszögezte, hogy ez jó alapot jelent a továbbiakra nézve.

„Ennyit tudtam tenni – kezdte. – Az első kör és az első néhány kanyar egészen rendben volt. Sikerült megelőznöm [Álex] Rinst és [Fabio] Quartararót, és afelé tartottam, hogy a legjobb tízben végezzek, kilencedik lettem, bukás nélkül. Azonban, amikor [Marco] Bezzecchi megelőzött az első kanyarban, kicsit szélesre tett, és sajnos meg kellett állítanom a motort, majd kívül kellett átmennem az egyes és kettes kanyarokon, amiben három pozíciót vesztettem. Nagy kár, mert a sok bukás miatt a hatodik pozícióban is zárhattunk volna, ami nagyon lelkesítő lett volna ezen a hétvégén. Ugyanakkor a pozitívumokat kell megragadnunk: a versenyen mentem a legjobb motorral a hétvége folyamán. Tudtam csatázni, versenyképes tudtam lenni, és az eredmények tekintetében is el tudtam érni valamit. Ez mindenképpen egy újabb kiindulópont, ahonnan lehet építkezni, úgyhogy Texasban remélhetőleg tovább fejlődünk.”

Két futam után Oliveira a bajnokság tizennegyedik helyén áll 8 egységgel, míg a pont nélkül Fernández az utolsó a tabellán, azok után, hogy a katari hétvégén egyértelműen ő volt a gyorsabb, most pedig nem volt nagy tempóbeli különbség közöttük. A Trackhouse csapata kilencedik a táblázaton, 1-1 ponttal megelőzve a Honda két csapatát.