2024. április 28. 07:21
KezdőlapMotoGPA Ducati vezére is elmondta véleményét Bagnaia és Marc Márquez drámai ütközéséről

A Ducati vezére is elmondta véleményét Bagnaia és Marc Márquez drámai ütközéséről

Claudio Domenicali minden szempontból ugyanannyira védte meg, illetve vonta felelősségre Francesco Bagnaiát és Marc Márquezt a Portugál Nagydíjon történt balesetük miatt. A Ducati vezérigazgatója arra is reagált, hogy a nyolcszoros világbajnok felboríthatta-e a gyártón belüli egyensúlyt.

Bár Francesco Bagnaia és Marc Márquez is erős pontszerző helyen haladt a Portugál Nagydíj hajrájában, végül egyikük sem szerzett pontot. Három körrel a vége előtt ugyanis a Gresini pilótája az 5-ös kanyarban megtámadta a címvédőt, és bár megelőzte, lecsúszott az ívről, így márkatársa visszabújt mellé. Ennek pedig ütközés lett a vége, és bár mindketten visszaültek a motorra, a gyári Ducati versenyzője csak a bokszutcáig ment, míg a spanyol motoros csupán a tizenhatodik pozícióban ért célba.

Megszületett a döntés Bagnaia és Marc Márquez ütközéséről, a két pilóta is elmondta a véleményét

A sportfelügyelők végül versenybalesetnek minősítették a történteket, amivel a két érintett is egyetértett, de azért mindketten a másikat hibáztatták kicsit jobban. Az esetről Claudio Domenicalit, a Ducati vezérigazgatóját is megkérdezték, aki diplomatikusan nyilatkozott, és semmilyen módon nem emelte ki az egyik versenyzőt a másikkal szemben.

Marc Márquez szerint Bagnaia felesleges agresszivitása miatt ütköztek össze a portimãói főfutamon

Nyilvánvaló, hogy amikor olyan dolgok történnek, mint amilyen Pecco és Marc között, mindannyian kicsit rosszul érezzük magunkat, de a versenyek már csak ilyenek – jelentette ki az olasz Sky-nak. – Két nagyszerű bajnokról van szó, és egyikük sem akarta feladni [a csatát]. Követtem a televíziós elemzést, és attól függően, hogy honnan nézi, az ember hajlamos az egyik vagy a másik [véleménnyel] egyetérteni.”

Bagnaia nem ért egyet Márquezzel, szerinte „nem volt kockázatos” az ütközésüket okozó manőver

A képek alapján tény, hogy mindketten tehettek volna többet az ütközés és az ezzel járó bukás elkerüléséért, pláne úgy, hogy nem a győzelemért harcoltak, hanem az ötödik helyért, vagyis csupán egyetlen pont volt a tét. Domenicali igyekezett megértően viszonyulni a pilótákhoz, de azt is leszögezte, hogy egyiküket sem tudja teljes mértékben megvédeni.

„Talán a kettőjük tapasztalatával lehettek volna óvatosabbak, másfelől viszont egyikük sem akart visszakozni – folytatta. – Szóval annak ellenére, hogy csak az ötödik hely volt a tét, nagyon keményen csatáztak, és mindketten kockáztattak. Itt könnyű elemezni, de amikor az ember bent van [a pályán], és az adrenalinszint felszökik, akkor minden más. Megértem, de nem teljesen mentem fel őket, ezzel lehetne a legjobban összefoglalni.”

Bár az ütközés abból a szempontból nem volt fájó a Ducati számára, hogy a gyártók bajnokságában ezzel nem vesztett pontokat, ahogyan az első számú üldözőnek tűnő KTM sem nyert. A baleset után ugyanakkor ismét felerősödtek azok a hangok, amelyek Márquez leigazolásának hírére azt pedzegették, hogy a most 31 éves motoros nem borítja-e fel a bolognai gyártón belüli egyensúlyt. Domenicali azonban nem akart belemenni ebbe a kérdésbe.

„Annyi bajnok van itt, láttuk, hogy [Pedro] Acosta őrült versenyt futott – válaszolta. – Szóval nem tudom, ki tudja, hogy eggyel több vagy kevesebb végső soron min változtat. Mindannyian nagyon erősek, néhányan pedig világbajnokok, mint Pecco és Marc, akik mindig nyerni akarnak. Megértem, hogy újságírói szerepben tetszik a téma, de igyekszem nem belekeveredni a vitába, ha lehet. Nem harapok rá.”

Így áll a MotoGP-tabella a Portugál Nagydíj után