2024. április 28. 03:52
KezdőlapMotoGPMarc Márquez szerint Bagnaia felesleges agresszivitása miatt ütköztek össze a portimãói főfutamon

Marc Márquez szerint Bagnaia felesleges agresszivitása miatt ütköztek össze a portimãói főfutamon

Marc Márquez úgy látja, hogy Francesco Bagnaia hibája állt az ütközésük hátterében, ugyanis szerinte a címvédő feleslegesen próbált meg egy kockázatos manővert végrehajtani.

Egy nagy indulatokat kiváltó eset zajlott le a Portugál Nagydíj főfutamának vége előtt három körrel. Francesco Bagnaia és Marc Márquez harcoltak az ötödik helyért, majd az 5-ös kanyarban egy pozícióváltás közben összeértek, és mindketten elestek. Ahogy korábban már beszámoltunk róla, a Sportfelügyelői Bizottság a leintést követően úgy határozott, hogy versenybalesetnek minősíti az ütközést. Ezzel mind Bagnaia, mind Márquez egyetértett, ám a nyolcszoros világbajnok ennek ellenére is úgy gondolja, hogy vetélytársa hibát követett el.

Martín dominált a portimãói főfutamon, amelyen Acosta megszerezte első dobogóját a MotoGP-ben

„Természetesen az lehetetlen, hogy két pilóta egy véleményen legyen egy ilyen esettel kapcsolatban alig egy órával annak megtörténte után – nyilatkozta Márquez a versenyt követően. – Amikor elmentünk a versenyirányításhoz, én azt mondtam a sportfelügyelőknek, hogy »ez egy versenybaleset volt, de nagyon a határon mozgott«, azon a bizonyos piros vonalon. Azt viszont már a sportfelügyelőknek kell eldöntenie, hogy pontosan hol van ez a vonal, hol húzódik a határ.”

„Szerintem ez egy hiba volt Pecco részéről, de nem kizárólag az ütközés miatt. Ugyanis a végén megpróbált visszavágni alám, de persze az rendben van, hogy túl optimista valaki, van olyan, hogy ketten összeérnek. Ez inkább azért volt hiba, mert csak az ötödik-hatodik helyekért küzdöttünk. Kettővel több vagy kevesebb pontról volt szó. Ráadásul ő előtte nagyon sokat küszködött a gumijaival, különösen a hátsóval. Szóval végül is, amikor már csak három kör van hátra, és tudod, hogy el fogod veszíteni azt a helyet, akkor nem szükséges ilyen agresszív módon visszajönni. De hát ő úgy döntött, hogy mégis így tesz. Ennek eredményeképpen mindketten nulla pontot gyűjtöttünk a Ducati számára.”

„Egy verseny első köreiben kell agresszívnak lenned – folytatta. – Az utolsó körökben, ha a győzelemért harcolsz, talán akkor is lehetsz agresszív. De azt hiszem, hogy abban a pillanatban nem egy ilyen helyzetről volt szó. De végül is az rendben van, hogy ő úgy döntött, hogy megpróbálja, biztosan tanult belőle. Később azt mondta nekem, hogy megpróbált visszajönni, de nem számított arra, hogy összeérünk. Végül pedig mégis az lett ebből, szerencsére legalább nem sérültem meg, és ő sem sérült meg, és ez így a legjobb. Az még szintén jó, hogy nekik [a Ducatinak] megvannak a telemetria adatok, szóval meg tudják majd nézni, hogy pontosan mi történt.”

Márquez az eset után még visszaült a motorjára, és végül a tizenhatodik helyen intették le. A futam után ellátogatott a portimãói pálya orvosi központjába, ahol szerencsére jó híreket kapott. „Csak egy ütés érte a vállamat, de semmi jelentős nem történt – nyugtatta meg a rajongóit.