2024. április 27. 17:21
KezdőlapMotoGPMartín dominált a portimãói főfutamon, amelyen Acosta megszerezte első dobogóját a MotoGP-ben

Martín dominált a portimãói főfutamon, amelyen Acosta megszerezte első dobogóját a MotoGP-ben

Jorge Martín domináns teljesítménnyel nyerte a Portugál Nagydíj főfutamát, a Pramac pilótája már az első kanyarok egyikében az élre állt, és utána nem is engedte ki a kezéből a győzelmet. A második helyre Enea Bastianini, a harmadikra pedig Pedro Acosta jött be.

Magyar idő szerint vasárnap 15 órakor rendezték meg a Portugál Nagydíj főfutamát. Az első sorból az időmérő eredményének megfelelően Enea Bastianini, a sprintfutamot megnyerő Maverick Viñales és Jorge Martín indulhatott. A 25 körös viadal előtt a levegő hőmérséklete 25, a portimãói pályáé pedig 31 fokos volt.

Bagnaia hibája után Viñales nyerte a sprintet, Marc Márquez megszerezte első dobogóját a Ducatival

A legjobban Martín kapta el a rajtot, az első kanyarok után ő állt az élre. Mögötte a gyári Ducati két pilótája, Viñales és Marc Márquez harcoltak a dobogós helyekért.

Az első két körben előbb Franco Morbidelli, majd Álex Márquez is bukott, miközben az élmezőnyben Martín mögött a Viñales, Bastianini, Francesco Bagnaia, Marc Márquez sorrend alakult ki, őket pedig a KTM gyári csapatának két versenyzője és Pedro Acosta követte.

A 4. körben Raúl Fernández látogatta meg a kavicságyat. Nem sokkal később Acosta és a KTM pilótái között alakult ki egy csata, azonban az újonc pár kör elteltével mindkét márkatársát meg tudta előzni.

Martín a 7. körben már közel 4 tizedmásodperccel vezetett Viñales előtt, aki hasonló nagyságú előnnyel rendelkezett Bastianinivel szemben. A 8. körben a katari események után újra összecsapott Acosta és Marc Márquez, az ütközetből a GasGas pilótája jött ki győztesen, aki egy bátor manőverrel utasította maga mögé a nyolcszoros világbajnokot.

A 11. körre két trióra tagozódott az élmezőny, Martín, Viñales és Bastianini alkotta az egyiket, Bagnaia, Acosta és Marc Márquez a másikat. Az élesebb csata a másodikban alakult ki, Acosta próbálta megelőzni a címvédőt a célegyenes végén, de végül ez nem sikerült neki.

A 18. körben Martín körülbelül 8 tizedmásodperccel vezetett Viñales előtt, aki közel fél másodperces előnnyel rendelkezett Bastianinivel szemben. Az időmérő győztese pedig több mint két és fél másodperccel haladt Bagnaia előtt, akit Acosta továbbra is nagyon közelről követett. Mögöttük már mind Marc Márquez, mind Brad Binder, mind Jack Miller hátránya jelentős volt. A leggyorsabb kört ekkor Viñales jegyezhette fel magának.

A 21. körben Acosta több próbálkozás után végre el tudott menni Bagnaia mellett, akit rövid időn belül Marc Márquez is megtámadott.

3 körrel a vége előtt Bagnaia és Marc Márquez kezdett el csatázni az ötödik helyért. Azonban miközben a Gresini versenyzője próbálta megelőzni a vetélytársát, a két pilóta összeért, és mindketten buktak.

Az utolsó előtti körben Viñalesnek technikai problémája akadt, amelynek köszönhetően először Bastianini elment mellette, majd az Aprilia pilótája el is esett.

Martínt innen már nem lehetett megfogni, a Pramac versenyzője az első főfutamgyőzelmét aratta az idei szezonban, és átvette a vezetést a bajnoki tabellán. Mögötte Bastianini ért célba, a harmadik helyet pedig Acosta kaparintotta meg, aki így először állhatott fel a dobogóra a MotoGP-ben. Az újoncot követően Binder és Miller futott be, akiket Marco Bezzecchi és Fabio Quartararo követett.

A MotoGP portimãói főfutamának végeredménye