2024. április 27. 19:37
KezdőlapMotoGPBagnaia hibája után Viñales nyerte a sprintet, Marc Márquez megszerezte első dobogóját...

Bagnaia hibája után Viñales nyerte a sprintet, Marc Márquez megszerezte első dobogóját a Ducatival

Maverick Viñales nyerte a Portugál Nagydíj sprintfutamát, mögötte sorrendben Marc Márquez és Jorge Martín szelték át a célvonalat.

Magyar idő szerint szombaton délután 16 órakor rendezték meg a 2024-es MotoGP-szezon második sprintfutamát. Az időmérő eredményének megfelelően az első sorból Enea Bastianini, Maverick Viñales és Jorge Martín indulhattak a 12 körös viadalon. A rajt előtt a portimãói pálya hőmérséklete 34, a levegőé pedig 22 fokos volt.

A Bestia újra lecsapott – Bastianinié a pole Portimãóban, Viñales hozta a meglepetést az időmérőn

A legjobb rajt Viñalesé volt, az Aprilia pilótája átvette a vezetést, de még az első kanyarok egyikében Jack Miller megelőzte. Francesco Bagnaia feljött a második pozícióba, miközben Bastianini és Martín is visszaesett, az ötödik, illetve a hatodik helyre. Az elindulás utáni kavarodásból Marc Márquez is profitált, a nyolcszoros világbajnok a negyedik pozícióig jött előre.

Bagnaia a 2. kör legelején átvette a vezetést Millertől. Ezalatt Marc Márquez és Viñales a harmadik helyért csatáztak, ezt a küzdelmet a Gresini versenyzője nyerte, aki nem sokkal később Millert is megelőzte.

A futam első köreiben sorra jöttek a bukások, először Álex Rins és Johann Zarco, majd Fabio Di Giannantonio, végül pedig Brad Binder is a földre került. Közülük egyedül Zarco ült vissza a motorjára, de néhány kör múlva ő is kiállt a bokszba.

Miller folyamatosan veszítette a helyezéseket, egészen az ötödik pozícióig esett vissza. Az 5. körre Martín visszakapaszkodott a negyedik helyig, majd Marc Márquez mellett is el tudott menni. Ennek köszönhetően Bagnaia és Viñales duója valamelyest el tudott lépni tőlük.

4 körrel a vége előtt Bagnaia hibázott, kiszélesítette az első kanyart, és emiatt egészen a negyedik helyig esett vissza, így Viñales állt az élre. Mögötte ekkor Martín és Marc Márquez motoroztak, ez a trió pedig több mint egy másodperccel lerázta az üldözőiket.

Az utolsó körökben előbb Martín támadta Viñalest, de a Pramac pilótája nem tudta maga mögé utasítani a vetélytársát. Ő azonban a tényleges utolsó körben elveszített egy helyet Marc Márquezzel szemben. Így végül a futam végén a Vinales, Marc Márquez, Martín, Bagnaia, Miller, Bastianini sorrend alakult ki az élmezőnyben, a hetedik helyen pedig Pedro Acosta végzett.

Ezzel a győzelemmel Viñales lett az első pilóta a MotoGP történelmében, aki három különböző gyártó motorjával (Suzuki, Yamaha, Aprilia) tudott nyerni, bár „csak egy sprintet”, nem főfutamot. Marc Márquez pedig először állhatott dobogóra, mióta átült a Ducatira.

A MotoGP portimãói sprintfutamának végeredménye