2024. április 27. 08:20
KezdőlapSuperbikeRazgatlıoğlu egy drámai utolsó körös előzéssel nyerte meg az első barcelonai futamot

Razgatlıoğlu egy drámai utolsó körös előzéssel nyerte meg az első barcelonai futamot

Toprak Razgatlıoğlu bizonyult a legjobbnak a Superbike-világbajnokság barcelonai fordulójának első futamán. A második helyet Nicolò Bulega, a harmadikat pedig Álvaro Bautista szerezte meg.

Szombaton délután az első versennyel folytatódott a program a Superbike-világbajnokság mezőnyének. A levegő hőmérséklete 36, a pályáé pedig 21 fokos volt a rajt előtt. Az időmérő eredményének megfelelően sorrendben Toprak Razgatlıoğlu, Nicolò Bulega és Andrea Iannone indulhattak az első sorból.

A BMW csapatmunkája meghozta az eredményét: Razgatlıoğlu zárt az élen a barcelonai Superpole-on

A legjobban Razgatlıoğlu rajtolt, mögötte Iannone jött fel a második, Sam Lowes pedig a harmadik helyre, Bulega eközben visszaesett a hatodik pozícióba. Lowes aztán még az első kanyarok egyikében el tudott menni Iannone mellett is. Jonathan Rea egy technikai hiba miatt visszaesett a mezőny végére, majd ki is kellett állnia a futamból.

A 3. körben már Lowes állt az élen, ugyanis megelőzte Razgatlıoğlut, majd a Marc VDS pilótája nagy előnyt épített ki magának. Eközben Bulega lépésről lépésre visszakapaszkodott a harmadik helyre.

Bulega később megelőzte Razgatlıoğlut is, így átvette a tőle a második pozíciót. A 4. körben aztán jött az első drámai pillanat: Lowes senkitől sem zavartatva bukott a 10-es kanyarban az első helyről.

A 6. körben már Iannone kergethette az élen álló Bulegát, miután elment Razgatlıoğlu mellett. A török pilóta mögött ekkor sorrendben Michael van der Mark, Andrea Locatelli, Alex Lowes, Danilo Petrucci és Bautista motorozott. A következő körökben Bulega elszakadt Iannonétól, van der Mark pedig a Locatelli által vezetett üldözőbolytól, amelyben folyamatosak voltak a pozícióváltások.

A verseny felénél Razgatlıoğlu visszavette a második helyet Iannonétól. Petrucci és Bautista pedig közösen áthámozták magukat a vetélytársaikon, és van de Mark után eredtek.

A leintés előtt 7 körrel Bautista megelőzte Petruccit, és így a címvédő fellépett az ötödik helyre. Majd még ugyanabban a körben van de Markot is maga mögé utasított, a holland pilóta mellett később Petrucci is elment. Bulega előnye eközben 4 másodpercre nőtt Razgatlıoğlu előtt, Iannone pedig magabiztosan tartotta a harmadik pozíciót.

4 körrel a vége előtt egy Iannone – Bautista csata alakult ki a dobogó legalsó fokáért. Ebből az ütközetből végül a kétszeres Superbike-bajnok jött ki győztesen.

Az utolsó kör szolgáltatta az igazán nagy drámát, hiszen Bulega gumijai elfogytak, és emiatt óriási előnyt adott le a Ducati versenyzője. Végül Razgatlıoğlu el tudott menni mellette, a török pilóta ezzel az első győzelmét aratta a BMW színeiben. Ez egyben a német gyártó első nem Superpole futamon elért diadala volt 2013 óta. A versenyen a harmadik helyet Bautista biztos kézzel megtartotta a leintésig.

A Superbike-vb első barcelonai futamának végeredménye