2024. április 28. 17:24
KezdőlapMotoGPA Bestia újra lecsapott – Bastianinié a pole Portimãóban, Viñales hozta a...

A Bestia újra lecsapott – Bastianinié a pole Portimãóban, Viñales hozta a meglepetést az időmérőn

Enea Bastianini nyerte a 2024-es Portugál Nagydíj időmérőjét, amelyen a második helyet Maverick Viñales szerezte meg. A harmadik rajtpozíciót Jorge Martín, a negyediket pedig Francesco Bagnaia jegyezhette fel magának.

Szombaton az időmérővel folytatódott a Portugál Nagydíj programja a királykategória pilótáinak. Az egy nappal korábban megrendezett első szabadedzésen Marc Márquez, az edzésen pedig Enea Bastianini zárt az élen.

Bastianini zárta az élen a portimãói edzést, Marc Márquez a bukása ellenére is harmadik lett

A szombat délelőtti második szabadedzésen Maverick Viñales volt a leggyorsabb, az Aprilia versenyzője 1:38.720 másodperc alatt ért körbe. Az időmérő kezdetén a levegő hőmérséklete 21, a pályáé pedig 28 fokos volt.

A kvalifikáció első szakaszában Fabio Di Giannantonio nyitotta a gyorskörök sorát, a VR46 pilótája 1:39.032-vel állt az élre. Azonban a vezető helyet csak pillanatokig tudta megőrizni, hiszen többen is gyorsabbak voltak nála. Az első próbálkozások végén Pedro Acosta neve mellett szerepelt a legjobb idő, amely 1:38.328 másodperc volt. Ekkor a második helyet Álex Márquez, a harmadikat pedig Aleix Espargaró foglalta el, előbbinek 12, utóbbinak 131 ezredmásodperc volt a lemaradása az újonchoz képest.

A hajrában először Miguel Oliveira javított, a portugál pilóta feljött a harmadik helyre egy 1:38.385-ös körrel. A vezetést tőle Álex Márquez vette át 1:38.060-nal, Acosta pedig alig 5 ezredmásodperccel elmaradva tőle bejött másodiknak. Végül ezt a duót már senki sem tudta kilökni a továbbjutó pozíciókból, amelyekről így Espargaró, Di Giannantonio, Franco Morbidelli, a Trackhouse mindkét, illetve a Honda összes pilótája lecsúszott.

Az időmérő második szakaszában Marco Bezzecchi neve került fel először a táblára, az olasz pilóta 1:38.622-es idővel jelentkezett. Az első próbálkozások után Francesco Bagnaia állt az élre, a címvédő egy 1:37.942-es kört futott, amellyel ő lett az első, aki a hétvége során be tudott kerülni 1:38 alá. A második helyet ekkor Jack Miller foglalta el 1:38.032-vel. Eközben Jorge Martín egyik körét elvették pályaelhagyás miatt.

Az utolsó tízpercre fordulva először Marc Márquez bukása – amely a 15-ös kanyarban történt –, majd Brad Binder esése kavarta fel a port. A sárga zászló miatt pedig többeknek meg kellett szakítania a gyorskörét.

A hajrában először Martín tudott javítani, a Pramac versenyzője 1:37.812-őt futott, de ez csak a második helyre volt elég, mert Enea Bastianini még nála is gyorsabb volt, az olasz pilóta egy 1:37.706-os körrel vette át a vezetést. A harmadik pozíciótól kezdve ekkor a Bagnaia, Miller, Bezzecchi, Pedro Acosta sorrend alakult ki.

Az utolsó próbálkozások alkalmával Viñales bejött a második helyre 1:37.788-cal, és ezzel kitolta Bagnaiát a második sor elejére. Ám még az Aprilia pilótája sem veszélyeztette Bastianini idejét, aki megszerezte a pole-t, Martín végül így harmadikként zárt. A negyedik pozíciótól kezdve a Miller, Bezzecchi, Acosta, Marc Márquez, Fabio Quartararo, Binder, Álex Rins, Álex Márquez sorrend kristályosodott ki.

A MotoGP portimãói időmérőjének végeredménye