2024. április 27. 19:05
KezdőlapMotoGPMarc Márquez volt a leggyorsabb a rossz körülmények között megrendezett első portimãói...

Marc Márquez volt a leggyorsabb a rossz körülmények között megrendezett első portimãói szabadedzésen

Marc Márquez zárta az élen a Portugál Nagydíj első szabadedzését, amelyet enyhén nedves pályán, nem ideális körülmények között tartottak. A Gresini pilótája mögött sorrendben Maverick Viñales és Brad Binder végeztek. Az élmenők közül többen láthatóan óvatosan motoroztak a gyakorlás során.

Nehéz körülmények fogadták a gyorsaságimotoros-világbajnokság pilótáit pénteken a portimãói pályán. A korábbi esőzések miatt a Moto3 első szabadedzését lényegében nem tudták megtartani az eredetileg arra kijelölt időpontban. A középső kategória versenyzőinek már megrendezték a saját gyakorlásukat, ám ők nem tudtak igazán jó köröket futni.

Majd magyar idő szerint 11:45-kor az első szabadedzéssel a MotoGP versenyzőinek is kezdetét vette a Portugál Nagydíj. A pálya hőmérséklete 18, míg a levegőé 20 fok volt a gyakorlás kezdetén. A bokszutca kinyitása után szinte azonnal az összes pilóta pályára gurult.

Az első valamelyest értékelhető kört Jack Miller futotta, aki 1:44.535 másodperces időt repesztett. Azonban ezzel még messze elmaradt mind az abszolút pályacsúcstól, mind a versenyben futott körrekordtól, előbbit Marc Márquez tartja 1:37.226-tal, utóbbi Aleix Espargaróé 1:38.872-vel. Nem sokkal később többen is maguk mögé utasították Millert, közülük a leggyorsabb Jorge Martín volt, aki 1:42.935-ös kört teljesített.

Az edzés középső szakaszában sorozatban meglepő nevek mellett szerepelt a legjobb idő. Először Franco Morbidelli 1:42.165-tel, majd Fabio Quartararo 1:41.837-tel, ezt követően pedig Pedro Acosta 1:41.738-cal állt az élre. A gyári Ducati és a Gresini pilótái ekkor még láthatóan óvatosan mozogtak a pályán, ahogy az Aprilia gyári versenyzői, akik sokáig az utolsó két helyet foglalták el.

Bő negyedórával a leintés előtt a rossz körülmények között mindig megtáltosodó Miller visszavette a vezetést 1:41.447-es idővel. A KTM versenyzője azonban nem sokáig élvezhette ezt a helyzetet, mivel Marc Márquez nála is gyorsabbnak bizonyult, ugyanis a nyolcszoros világbajnok 1:41.140 másodperc alatt teljesített egy kört.

Körülbelül tizenhárom perc volt a leintésig, amikor a hazai környezetben motorozó Miguel Oliveira állt az élre egy 1:41.107-es körrel. Hamarosan azonban már újra Marc Márquez vezetett, a cerverai pilóta volt az első, aki be tudott kerülni 1:41 alá 1:40.927-tel. Rajta kívül sokáig egyedül Álex Rins neve mellett szerepelt olyan idő, amely ebbe a tartományba tartozott, a Yamaha motorosa 1:40.934-es kört futott.

A hajrában előbb Maverick Viñales 1:40.759-cel állt az élre, tőle Brad Binder 1:40.689-es idővel vette át az első helyet. Az utolsó percekben még sokan megpróbálkoztak a javítással. Ekkor előbb Viñalesnek 1:40.649-cel, majd Marc Márqueznek 1:40.484-gyel sikerült az élre állnia. Végül ezt a duót már senki sem tudta megelőzni, mögöttük sorrendben a gyári KTM, majd a Pramac két pilótája zárta az edzést.

A MotoGP első portimãói szabadedzésének végeredménye