2024. április 20. 12:53
KezdőlapMotoGPSpanyol bajnokság lehet a MotoGP-ből? – Aleix Espargaró szerint igen, az ő...

Spanyol bajnokság lehet a MotoGP-ből? – Aleix Espargaró szerint igen, az ő legnagyobb örömére

Aleix Espargaró nagyon örül annak, hogy Fermín Aldeguer jövő évi bemutatkozásával egy újabb spanyol pilóta debütál majd MotoGP-ben. Az Aprilia versenyzője a portimãói pályán a biztonság növelésének érdekében elvégzett változtatásokról is elmondta a véleményét.

Ahogyan már korábban beszámoltunk róla, hétfőn a Ducati bejelentette, hogy megállapodtak Fermín Aldeguerrel, aki így jövőre debütálhat majd a MotoGP-ben. Sőt azóta már az is kiderült, hogy melyik csapatot választották a fiatal tehetség számára. Aleix Espargaró pedig örömmel várja Aldeguer érkezését, és azt, hogy egy újabb spanyol pilóta mutatkozzon be a királykategóriában.

„Ez a jól elvégzett munka eredménye, az iskoláké, az infrastruktúráé, a közegé, és azé a sok dologé, amelyet 2000-től kezdve olyan jól megcsináltak Spanyolországban – mondta honfitársa debütálásáról Espargaró. – Nem ma kezdték el, most már a munka gyümölcsei kezdenek beérni. Ennek köszönhetően a MotoGP-ből gyakorlatilag spanyol bajnokság lehet. Ez nagyszerű, és én nagyon örülök ennek.”

Világbajnokság még a MotoGP, vagy inkább egy olasz-spanyol kupa?

„A Ducatinak már eddig is hihetetlen volt a pilótafelállása, nagyon tehetséges versenyzőik vannak, a Ducati szinte összes MotoGP-pilótája nagyon magas szintet képvisel – tette hozzá. – Most pedig csatlakozott hozzájuk az alsóbb kategóriák egyik ékköve. Nagyon örülök Fermínnek.”

Pénteken veszi kezdetét az idei Portugál Nagydíj, amelyet megint a portimãói Algarve International Circuiten rendeznek meg. Ez a pálya korábban hírhedt volt arról, hogy a mellette található kavicságyakban a szokásosnál sokkal nagyobb méretű kövek találhatóak. Az elmúlt években többen meg is sérültek itt, így a szervezők úgy döntöttek, hogy lépéseket tesznek a biztonság növelésének érdekében. Például néhány helyen új típusú sódert raktak le, ám Espargaró így sem teljesen elégedett az eredménnyel.

Fontos változtatásokra került sor Portimãóban, végre meghallgatták a pilóták panaszait

„Csütörtök reggel körbesétáltam a pályán, és úgy tűnt, hogy sok helyen kisebb és barnább kavicsok vannak – nyilatkozta. – De azokon a helyeken, ahol nem cserélték ki, ott a kövek most is akkorák, mint egy iPhone, ami őrület. Hála istennek, hogy legalább azokon a helyeken képesek voltak kicserélni, ahol tényleg szükség volt erre. Ez így is egy biztonsági szempontból a határon lévő pálya, minden bizonnyal a legalacsonyabb színvonalú ebből a szempontból a naptárban, ha be akarjuk így sorolni a helyszíneket.”

„De ettől függetlenül ez a pálya fekszik nekünk, az Apriliának. Tavaly Maverick [Viñales] felállhatott a dobogóra a főfutam után, én pedig új versenyben futott körrekordot állítottam fel. Szerintem a mostani egy jó hétvége lehet nekünk” – tekintett előre Espargaró.