2024. április 28. 11:29
KezdőlapMotoGPMorbidelli visszatér súlyos balesetének helyszínére, elárulta, mit érez ezzel kapcsolatban

Morbidelli visszatér súlyos balesetének helyszínére, elárulta, mit érez ezzel kapcsolatban

Franco Morbidelli kijelentette, nincsenek benne negatív érzések annak kapcsán, hogy Portimãóban kell versenyeznie, ahol januárban nagyot bukott. Az olasz versenyző nagyobb önbizalommal vág neki ennek a hétvégének, mint a katarinak.

Ezen a hétvégén a Portugál Nagydíjat rendezik a MotoGP-ben, ami Franco Morbidelli számára azt jelenti, hogy bő ötven nappal súlyos balesete után visszatér annak helyszínére. Mint ismert, a 29 esztendős motoros január 30-án esett el a 7-8-as kanyarkombinációban, aminek következtében elvesztette az eszméletét, és a Márquez testvéreknek kellett elsősegélyben részesíteniük őt.

A bukás miatt Morbidellinek nemcsak a sepangi, hanem a loszaíli tesztet is ki kellett hagynia. Később ő maga beszélt arról, hogy az orvosok szerint ellenkező esetben maradandó agykárosodást kockáztatott volna. A portimãói hétvége csütörtöki sajtónapján pedig természetesen felmerült a kérdés, hogy milyen érzések kavarognak benne a visszatérés kapcsán.

Semmi negatív nincs abban, ahogyan hozzáállok ehhez a pályához – nyilatkozta. – Először is abból az okból kifolyólag, hogy ez a pálya gyönyörű. Volt egy balesetem, igen. Egy komoly baleset. Ugyanakkor egy nagyon furcsa baleset. Egy megismételhetetlen baleset. Technikailag nem befolyásolhatja a gondolkodásomat. Ilyesmi nehezen fordulhat elő még egyszer. Azért is [gondolkodom pozitívan], mert azt csinálom, amit szeretek. Semmi sem lassíthatja le a fejlődésemet ezen a pályán.”

A sérülésből visszatérő Morbidelli „nagyon fáradt” volt a Katari Nagydíj után

Ahogyan arra számítani lehetett, Morbidelli végig a mezőny leghátsó pozícióinak egyikét foglalta el a Katari Nagydíj hétvégéjén: az időmérőn utolsó lett, a sprintfutamon csak Luca Marinit tudta megelőzni, míg a főversenyen tizennyolcadik lett, miután honfitársa mellett Nakagami Takaakit és az eleső Jack Millert is maga mögé utasította. Mostanra viszont, úgy véli, javult a helyzet, egy szempontból mindenképpen.

Folytatjuk az új motorhoz történő akklimatizálódást, de sokkal magabiztosabban, mint Katarbanjelentette ki. – Volt pár hetem otthon, ami normálisan telt, és volt lehetőségem motorozni. Sokkal nagyobb az önbizalmam. Úgy állunk hozzá ehhez a hétvégéhez, hogy tudjuk, van honnan visszajönnünk. A magabiztosság annak köszönhető, hogy két normális hetet töltöttem el, amikor otthon voltam, ahelyett hogy a felépüléssel teltek volna a hetek, mint a balesetem és az első verseny között. Nulla tesztem volt. Minden, amin keresztülmentem, általánosságban véve, abban az időszakban…”

Morbidelli nem fejezte be a mondatot, de az biztos, hogy rengeteg megpróbáltatás érte. Többek között az is nehézséget okozott neki, hogy az orvosok a pályán kívüli edzéstől is eltiltották. Ennek viszont már vége, és ezen a téren is sikerült visszazökkennie a normál kerékvágásba. A lehető leghamarabb el akartam kezdeni a normál edzést – hangsúlyozta. – Jól éreztem magam. A testem remekül reagált, ennek nagyon örülök.”

Minden jel arra mutat, hogy Morbidelli a mezőny legjobb motorján ülhet, hiszen Jorge Martín a sprintet, míg Francesco Bagnaia a főversenyt nyerte meg a legújabb Ducati nyergében. A háromszoros MotoGP-futamgyőztest megkérdezték, hogy mit gondol a Desmosedici GP24-esről „Gyorsan kell menni vele – felelte. – Pecco és Jorge gyorsabban motoroznak, mint bármelyik másik Ducati. Így kell vezetni.”